KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ve Valticích byla vyhlášena nejlepší moravská a česká vína

04/02/19

Zdroj: https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=382841&TypeID=2

Ve Valticích byla vyhlášena nejlepší moravská a česká vína

Nejlepší moravská a česká vína pro letošní rok byla v pátek 1. února 2019 představena za přítomnosti hejtmana Bohumila Šimka v sále jízdárny zámku ve Valticích. Absolutním šampionem se stalo Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr, ročník 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Salon vín České republiky každoročně představuje kolekci 100 nejlepších moravských a českých vín – letos se však díky rovnosti bodů při finálovém hodnocení prestižním titulem může pochlubit celkem 101 vín, která uspěla v konkurenci 2199 vzorků. Od soboty 2. února budou tato vína po celý rok prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

V poměrném zastoupení vybrala komise soutěže do kolekce 71 bílých vín, z nichž 43 je suchých, 15 polosuchých, 9 polosladkých a 4 sladká. Dále 26 červených vín, z nichž je 25 suchých a jedno sladké. Počet doplňují 2 růžová vína, jedno suché a jedno polosladké a také 2 jakostní šumivá vína. Nejvíce zastoupenou vinařskou podoblastí je podoblast mikulovská a velkopavlovická s 27, slovácká s 22 a znojemská s 20 vzorky.

Podrobnosti na http://www.vinarskecentrum.cz/ .