KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Fytosanitární požadavky při vývozu smrkové kulatiny do třetích zemí

04/06/19

Fytosanitární požadavky při vývozu smrkové kulatiny do třetích zemí 04. 06. 2019 24.5.2019 – Tisková zpráva – ÚKZÚZ připomíná všem vývozcům smrkové kulatiny do zemí mimo EU, že při vývozu musí být splněny fytosanitární požadavky dovážející země. V současné době se vyváží především smrková kulatina do Číny. Kontrola ošetření se provádí v místě nakládky kulatiny […]

Fytosanitární požadavky při vývozu smrkové kulatiny do třetích zemí

04. 06. 2019


24.5.2019 – Tisková zpráva – ÚKZÚZ připomíná všem vývozcům smrkové kulatiny do zemí mimo EU, že při vývozu musí být splněny fytosanitární požadavky dovážející země. V současné době se vyváží především smrková kulatina do Číny. Kontrola ošetření se provádí v místě nakládky kulatiny do kontejneru, je tedy nutné do žádosti uvést, kromě údajů pro vystavení rostlinolékařského osvědčení, přesné místo, čas nakládky (možné i souřadnice GPS) a kontaktní osobu. Žádost je nutné zaslat alespoň 2 pracovní dny předem, doporučujeme však žádosti zasílat dříve s ohledem na vyváženou komoditu a rozsah kontrol.

S ohledem na nutnost plnění fytosanitárních požadavků Číny, musí zásilky smrkové kulatiny s platností od 5.6.2019 splnit následující požadavky.

1. Zásilka musí být opatřena rostlinolékařským osvědčením (Phytosanitary certificate), které na vyžádání, provedené kontrole a dodání příslušných dokladů vystaví ÚKZÚZ.

2. Do Číny je možné dovážet dřevo s kůrou i bez kůry. U dřeva odkorněného je tolerováno max. 5 % kůry ponechané na jednotlivých kmenech, nesmí však množství kůry překročit 2 % z veškerého dřeva.

3. Zásilka musí být zcela bez hmyzu a karanténních škodlivých organismů. Pozor, lýkožrouti jsou zařazeni na seznam karanténních škodlivých organismů.

4. Zásilka musí být zcela prosta půdy, včetně znečištění půdou. Dřevo musí být bez poškození a napadení houbami.

5. Zásilka nesmí obsahovat další škodlivé organismy, jako jsou semena některých rostlin (např. Ambrosia spp., Cuscuta spp.).

6. Zásilky kulatiny s kůrou musí být chemicky nebo fyzikálně ošetřeny.

Možnosti ošetření a splnění fytosanitárních podmínek jsou následující.

FUMIGACE

a) fosforovodík – pro dřevo s kůrou platí, že musí být ošetřeno fumigací fosforovodíkem dle požadavku – 2 g.m3 po dobu 5 dní a poté 1,5 g.m3 pod dobu 10 dní (koncentrace min. 200 ppm). Ošetření nelze provádět přímo v kontejnerech. Doklad o provedení ošetření musí být dodán před vystavením rostlinolékařského osvědčení od společnosti, která disponuje oprávněním pro takové ošetřování.

b) methylbromid – fumigace metylbromidem není v ČR povolena.

c) etandinytril (EDN) – účinek srovnatelný nebo lepší než methylbromid, dávka 50g/m3 po dobu 10 hodin. Nelze fumigovat přímo kontejnery, ale dřevo na skládkách za splnění stanovených podmínek. Doklad o provedení ošetření musí být dodán před vystavením rostlinolékařského osvědčení od společnosti, která disponuje oprávněním pro takové ošetřování.

d) sulfurylfluorid – je respektován jako náhrada za methylbromid, minimální teplota pro ošetření je 20°C, dávka přípravku je 120 g.m3 ,minimální koncentrace po 24 hod. musí být 58 g.m3 . Doklad o provedení ošetření musí být dodán před vystavením rostlinolékařského osvědčení od společnosti, která disponuje oprávněním pro takové ošetřování.

e) plynování pyrethroidy a organofosfáty – fumigační patrona se umístí dle návodu do naloženého kontejneru do prostoru a uvede v činnost. Plynování pyrethroidy vykazuje v současných povětrnostních podmínek nedostatečnou účinnost, proto ÚKZÚZ toto ošetření pro kulatinu s kůrou nemůže považovat za dostatečnou. Je možné využívat k fumigaci pouze patrony s účinnou látkou ze skupiny organofosfátů. Doklad o provedení ošetření musí být dodán před vystavením rostlinolékařského osvědčení od společnosti, která disponuje oprávněním pro takové ošetřování.

Pro všechny fumigace v kontejneru platí přelepení větracích otvorů.

FYZIKÁLNÍ OŠETŘENÍ

– tepelné ošetření – jde spíše o alternativní možnost, kdy se dřevo podrobí tepelnému ošetření při 56 °C po dobu minimálně 30 minut (měřeno v nejsilnější části dřeva). Ošetření provádí registrovaní provozovatelé zařízení k hubení škodlivých organismů

MECHANICKÉ ODKORNĚNÍ

– odkornění – kmeny zcela bez kůry + fumigace insekticidní patronou (je možné použít pyrethroidy)

CHEMICKÝ POSTŘIK

1. postřik – provádí se postřikem kmenů před vlastní nakládkou do kontejneru, důležité je provést kvalitní ošetření ze všech stran kmenu. Povolené přípravky jsou uvedeny v aktuálním znění Seznamu povolených přípravků a dalších prostředků. Do postřikové kapaliny je nutné přidávat barvivo z důvodu kontroly ošetření. Pro ošetřování je nutné mít osvědčení odborné způsobilosti pro práci s přípravky na ochranu rostlin.

2. mechanicko–chemické blokování výletu ŠO – nelze využít pro zásilky určené k vývozu.

Další informace obdržíte: ÚKZÚZ, Odbor dovozu a vývozu

tel. 545 110 490, odv@ukzuz.cz