KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jižní Morava bude v roce 2020 hostitelem jedné z nejprestižnějších a nejpřísnějších mezinárodních soutěží vín

27/07/19

Jižní Morava bude v roce 2020 hostitelem jedné z nejprestižnějších a nejpřísnějších mezinárodních soutěží vín Jihomoravský kraj bude v příštím roce hostit Světovou vinařskou soutěž Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Smlouvu o spolupráci při její organizaci podepsal ve čtvrtek 25. července 2019 hejtman Bohumil Šimek a generální ředitel CMB Thomas Costenoble. Cílem soutěže je hodnocení […]

Jižní Morava bude v roce 2020 hostitelem jedné z nejprestižnějších a nejpřísnějších mezinárodních soutěží vín

Jihomoravský kraj bude v příštím roce hostit Světovou vinařskou soutěž Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Smlouvu o spolupráci při její organizaci podepsal ve čtvrtek 25. července 2019 hejtman Bohumil Šimek a generální ředitel CMB Thomas Costenoble.

Cílem soutěže je hodnocení kvality více jak 9000 vzorků vín z celého světa více než 350 mezinárodními hodnotiteli. Jejich hlavním úkolem je vybrat vína bezvadné kvality, bez ohledu na jejich etiketu či prestiž apelace. Pořádání soutěže přidává na dobrému jménu také České republice, která garantuje podmínky pro hodnocení na nejvyšší mezinárodní úrovni. Vína oceněná medailí Concours Mondial de Bruxelles jsou vína špičkové světové úrovně, a jejich kvalita je potvrzována kontrolními analýzami.

„27. ročník této soutěže se bude v Jihomoravském kraji konat ve dnech 30. dubna – 3. května 2020. Pořadatelství takové akce přinese zvýšení mezinárodní prestiže našeho kraje a jeho zařazení mezi světové vinařské špičky. Vzhledem k velkému zastoupení novinářů má akce velký potenciál pro celosvětovou propagaci Jihomoravského kraje, zejména v oblasti vinařství a vinařské turistiky. Jsem rád, že organizátoři soutěže vybrali právě Jihomoravský kraj pro setkání v příštím roce, a pevně věřím, že je přesvědčíme, že to byla správná volba,“ řekl po podpisu smlouvy hejtman Šimek.

„Výběr Jihomoravského kraje jako hostitelského regionu soutěže byl určen na základě atraktivity města Brna a Jihomoravského kraje, vysoké úrovně vybavení brněnských veletrhů a samozřejmě vysoké úrovně lokálních vín. Díky soutěži Concours Mondial de Bruxelles umístíme Jihomoravský kraj na viditelné místo světové mapy vín. Jsem rád a přesvědčen, že příští ročník Concours Mondial de Bruxelles bude mít velký úspěch,“ řekl Thomas Costenoble.

„Odborné hodnocení bude probíhat v ideálních prostorách brněnského výstaviště a hodnotitelům představíme za čtyři dny turistické, historické a vinařské atraktivity nejen města Brna, ale celého Jihomoravského kraje,“ říká Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

„Vinařský fond se bude velmi rád spolupodílet na zajištění zdárného průběhu soutěže CMB, která patří k nejvýznamnějším výstavám vín na světě. Příprava a organizace takovéto náročné akce není jednoduchá, ale jsem přesvědčen, že ji úspěšně zvládneme. V týdnu na přelomu dubna a května bude pozornost vinařského světa upřena k nám do Jihomoravského kraje. A to je skvělá zpráva,“ shrnuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles se poprvé konala v roce 1994. V prvních letech hodnocení probíhalo v Bruselu, v roce 2006 začalo být místo hodnocení putovní mezi významnými vinařskými regiony Evropy. Uskutečnilo se např. v Plovdivu (Bulharsko), v Jesolu (Itálie), Guimares (Portugalsko), Luxemburku (Lucembursko), Bratislavě (Slovensko) a dalších. Česká republika se účastní soutěže od samého počátku v roce 1994. Z hlediska počtu odborných hodnotitelů vín (přes 350 každý rok) je Concours Mondial de Bruxelles největší soutěž vín na světě.
Kromě Jihomoravského kraje budou partnery akce například město Brno, Vinařský fond ČR, Svaz vinařů ČR, Národní vinařské centrum ve Valticích, Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava nebo Veletrhy Brno.