KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Kůrovec a sucho na satelitních snímcích

31/07/19
Kateřina Patočková

Podívejte se, jak to vypadá u vaší obce

Kůrovec a sucho na satelitních snímcích. Podívejte se, jak to vypadá u vaší obce.

Během loňského roku vzrostlo množství vytěženého dřeva o třetinu, na vině je kůrovcová kalamita. Podívejte se na aktuální satelitní snímky, kde jsou lesy suché, případně už úplně zmizely.

Sucho a s ním související kůrovcová kalamita. Tak vysvětloval pro Radiožurnál Jiří Hrbek ze statistického úřadu, proč loni těžba dřeva dosáhla historického maxima.

A podle Miroslava Svobody z dřevařské fakulty České zemědělské univerzity v Praze situace v dohledné době lepší nebude. „Mnozí vlastníci, přestože by podle zákona měli sanovat a zpracovávat, rezignovali na boj s kůrovcem. Ta situace není vůbec dobrá, a i přes relativně chladný květen to vypadá, že množství dřeva napadené kůrovcem bude letos podobné jako loni, ne-li výrazně vyšší,“ myslí si.

Právě jako podpora majitelům a správcům lesů vnikl projekt Kůrovcová mapa. Experti z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů zde pomocí satelitních snímků vytipovávají místa, kde hrozí šíření kůrovce smrkového (Ips typographus). Rizikové lokality značí barvami do mapy, a lesníci tak mohou snadno zjistit, která místa ve svém rajonu by měli zkontrolovat.

Kůrovcová mapa výsledky šetření zobrazuje na starší letecké mapě, není na ní tedy vidět, jak lesy vypadají nyní. Takový obrázek nabízí aktuální satelitní snímky z evropského družicového programu Copernicus a jeho amerického protějšku Landsat.

V levé mapě jsou modře označené lokality, kde proběhla těžba dřeva, červeně jsou uschlé stromy z letošního dubna. Informace pochází z webu Kurovcovamapa.cz. Vpravo můžete následky porovnat na aktuálních satelitních snímcích.

Jako výchozí je na mapě přiblížená národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala, kde zásahy proti kůrovci vyvolaly odpor ochránců přírody i odborné veřejnosti.

Odkaz na celý článek zde.

 

Zdroj: irozhlas