KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zemědělské sucho z Česka po deštích pomalu ustupuje. Předpověď na dalších deset dnů je příznivá

07/08/19
Kateřina Patočková

Zemědělské sucho z Česka po deštích pomalu ustupuje. Předpověď na dalších deset dnů je příznivá Zemědělské sucho v Čechách v posledních dnech díky dešťům mírně ustupuje. Dva nejhorší stupně, tedy výjimečné a extrémní sucho, jsou na 13 procentech území, část republiky netrpí suchem vůbec. Deště ale stačily nasytit jen povrchové vrstvy do 40 centimetrů, dále […]

Zemědělské sucho z Česka po deštích pomalu ustupuje. Předpověď na dalších deset dnů je příznivá

Zemědělské sucho v Čechách v posledních dnech díky dešťům mírně ustupuje. Dva nejhorší stupně, tedy výjimečné a extrémní sucho, jsou na 13 procentech území, část republiky netrpí suchem vůbec. Deště ale stačily nasytit jen povrchové vrstvy do 40 centimetrů, dále v hloubce do jednoho metru převládá sucho na většině území republiky, vyplývá z údajů, které v pondělí vědci zveřejnili na portálu InterSucho.

V pondělí zveřejnili vědci na portálu InterSucho aktuální informace ohledně sucha v Čechách. Díky posledním děšťům sucho mírně ustupuje a část republiky jím netrpí vůbec.  Předpověď pro dalších deset dnů je poměrně příznivá a díky dalším srážkám by mělo sucho nadále ustupovat. Pro zemědělce však přichází deště v mnoha případech pozdě, protože mají již sklizeno nebo jsou těsně před sklizní. Deště mohou pomoci kukuřicím či slunečnicím, které ještě nestačily zaschnout, případě mohou pomoct pozdnímu ovoci.

Odkaz na celý článek zde.

Zdroj: iROZHLAS