KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

15. ročník Krajské soutěže v orbě žáků zemědělských škol s mezinárodní účastí a 1. ročník soutěže žáků zemědělských škol zemí Visegrádské čtyřky

20/09/19
Ing. Eva Chromečková

18. 9. – 19. 9. 2019, Znojmo, pozemky Agropodniku Mašovice, soutěž v orbě, střední zemědělské školství

 

                                

 

 

15. ročník Krajské soutěže v orbě žáků zemědělských škol s mezinárodní účastí a

1. ročník soutěže žáků zemědělských škol zemí Visegrádské čtyřky

18. 9. – 19. 9. 2019

15. ročník Krajské soutěže zemědělských škol v orbě s mezinárodní účastí (Rakousko, Slovensko) se uskuteční ve dnech 18. a 19. září 2019 na pozemcích Agropodniku Mašovice a.s. u Znojma pod záštitami ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc., hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Bohumila Šimka, pod záštitou předsedy představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, Ing. Václava Hlaváčka, CSc. a předsedy představenstva Agrární komory Znojmo Ing. Milana Ptáčka.

V letošním ročníku byly osloveny všechny školy Jihomoravského kraje, které vzdělávají žáky v oborech Agropodnikání a Opravář zemědělských strojů. Kromě těchto škol se soutěže zúčastní také školy z Třebíče, Starého Města, Litomyšle, rakouského Obersiebenbrunnu a ze Slovenska přijedou vyzkoušet svoje schopnosti žáci ze škol z Dunajské Stredy a z Pruského. Celkem se mezi sebou střetne více než 25 oráčů.

Soutěžící musí nejdříve na vylosované parcele dvouradličnými pluhy vyorat tzv. rozpich, který následujícími jízdami zaořou a vytvoří sklad. Poté následuje doorávka soutěžní parcely. Na vše dohlíží komise rozhodčích složená z vyučujících pořádající školy a odborníků z praxe. Ti mají za úkol zhodnotit provedení rozpichu, skladu a celkové provedení orby a na základě udělených bodů vyberou nejlepší oráče. Již tradičně program doplní vystavení a předvedení zemědělské techniky prodejců a zemědělských podniků nejen z našeho regionu a také orba koňským spřežením.

PLAKÁT ke stažení zde