KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Vánoční jarmark na MENDELU

29/11/19
Ing. Eva Chromečková

Vánoční jarmark, 30. listopadu 2019, 10:00 – 17:00 hodin, MENDELU, Zemědělská 1, Brno,
prezentace, ochutnávka a prodej regionálních potravin,
ZLATÁ Chuť jižní Moravy, Regionální potravina Jihomoravského kraje

Myslivecká klobása století, výroční špekáčky, univerzitní pivo, akademická makovka a rohlíky s pečetí Chuť jižní Moravy 2018 a spoustu dalších pochutin a zajímavostí nabídne Vánoční jarmark pořádaný v sobotu 30. listopadu v areálu Mendelovy univerzity v Brně. Pořádá jej nejstarší z fakult, kterou je ta Agronomická, k výročí sta let od svého založení. V areálu univerzity bude 49 stánků včetně z Technického muzea zapůjčené vojenské pece z padesátých let minulého století, kde se bude péci již od časného rána chléb.

Vánoční jarmark je poslední z akcí pořádaných v rámci oslav 100. výročí založení AF MENDELU. „Rádi bychom návštěvníky z řad široké veřejnosti seznámili se studiem a životem na univerzitě a Agronomické fakultě. Fakultu návštěvníkům přiblížíme například prostřednictvím prodeje našich produktů, které jsou vyráběny v poloprovozních laboratoří Ústavu technologie potravin v rámci nového studijního programu Technologie potravin,“ uvedl proděkan fakulty Daniel Falta.
Univerzitní produkty jsou v řadě ohledů specifické a naznačují, kam se obor může ubírat. Výroční Špekáčky 1919-2019 oproti receptuře tradičního špekáčku neobsahují škrob, gothajský salám se bude prodávat se sníženým obsahem soli. „V neposlední řadě nabídneme také pivo z univerzitní produkce,“ uvedl Falta
Na jarmarku mohou návštěvníci nakouknout pod fakultní pokličku také díky „vědeckým stanovištím“ s chemickými pokusy, kompostérem nebo ukázkami erozní činnosti. Setkají se také s odborníky, kteří vyučují na Agronomické fakultě a kteří představí zajímavosti z různých oborů, od bylinek, přes potraviny, pivovarnictví, počasí, až k rybářství.

„Od ostatních vánočních trhů v Brně jsme chtěli odlišit náš Vánoční jarmark tím, že jsme dali příležitost studentům a absolventům Mendelovy univerzity a oslovili jsme také výrobce, kteří kladou důraz na kvalitu svých výrobků a získali ocenění za svou produkci. Prodávat u nás budou výrobci, kteří získali ocenění Regionální potravina, Chuť jižní Moravy, Regionální produkt nebo například medaile z mezinárodní soutěže marmelád v Anglii The World’s Original Dalemain Marmalade Awards,“ uvedl Falta.
V areálu školy se v odpoledních hodinách rozsvítí vánoční stromek, na pódiu po celou dobu poběží doprovodný program v podobě vystoupení odborníků z Agronomické fakulty, pásma písní a tanců Slováckého souboru Kyjov, vystoupení Hudební školy Yamaha a koncert začínající zpěvačky Magdaleny. Hlavním hřebem odpoledne bude koncert brněnské kapely Baobab.

„Po zkušenostech z Velikonočního jarmarku, kdy k nám zavítalo přibližně 5000 návštěvníků, jsme připraveni na podobně vysokou návštěvnost,“ dodal Falta.

Na Vánočním jarmarku můžete ve stánku Regionální agrární komory Jihomoravského kraje ochutnat potravinářské výrobky oceněné značkami ZLATÁ Chuť jižní Moravy, Chuť Moravy a Regionální potravina Jihomoravského kraje. Přijďte ochutnat i nakoupit to nejlepší z jižní Moravy!

Kontakt pro bližší informace: Ing. Daniel Falta, Ph.D., proděkan Agronomické fakulty, daniel.falta@mendelu.cz; tel.: 727 908 755

PROGRAM ke stažení zde program vanoce

LETÁK ke stažení zde Vanocni_jarmark_letak