KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zlatá Chuť jižní Moravy 2007 – závěrečná Tisková zpráva – foto

14/03/08

Závěrečná tisková zpráva ze soutěže o nejlepší "Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007" a nejlepšího "Potravinářského výrobce Jihomoravského kraje 2007"

Tisková zpráva
 
„Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“

(druhý ročník soutěže)
 
Druhý ročník soutěže „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007“ a „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007“ o prestižní označení výrobků „Chuť jižní Moravy 2007“ a „Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“ je již historií.
Dne 21. února 2008 se pod záštitou statutárních zástupců – rektorů Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a předsedy představenstva Regionální agrární komory a Krajského informačního střediska Jihomoravského kraje uskutečnilo v prostorách Ústavu technologie potravin MZLU v Brně hodnocení přihlášených výrobků.
Do soutěže bylo přihlášeno (proti ročníku 2006):
108 (75) výrobků, od 49 (29) firem ve 12 (8) kategoriích.
Fyzicky se zúčastnilo za ročník 2007 firem – 42, ale některé soutěžily ve dvou kategoriích.
K hodnocení bylo dodáno 107 výrobků a oceněno bylo 106 výrobků.
 
Garance za odborné hodnocení byla na bedrech odborníků z řad uvedených organizátorů, ale zejména potom hodnotitelů, kteří jsou profesionálními pracovníky v oboru potravinářských surovin a výrobků. Tito byli doplněni o zástupce odborných asociací, výrobců, ze samosprávy, státní správy a další.
Více než sto pracovníků hodnotitelských týmů ve dvanácti kategoriích je garancí naprosté objektivity hodnocení s následujícím závěrem a oceněním:
         12 krát – Certifikát „Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“
         94 krát – Čestné uznání „Chuť jižní Moravy 2007“
         22 krát – Diplom za specifiku výrobku
 
Skutečné finále soutěže bylo součástí doprovodných akcí veletrhu Salima 2008:
·        5. března 2008 – vyhlášení držitelů ocenění „Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“ – Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně (MZLU v Brně) – seminář v aule univerzity
·        6. března 2008 – vyhlášení držitelů ocenění „Chuť jižní Moravy 2007“ – Veterinární a farmaceutická univerzita Brno – kongres v Kongresovém centru BVV Brno
·        7. března 2008 – veletrh Salima 2008 na stánku Potravinářské komory ČR – prezentace a degustace výrobků vyhodnocených jako „Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“
 
Potvrzením vysokého kreditu ryze odborné akce bylo vyhlášení výsledků jako součást mezinárodních konferencí a za účasti nejvyšších představitelů odborné a politické – společenské veřejnosti Jm kraje, ale i ČR:
 
Ing. Milan Venclík – 1. náměstek hejtmana Jm kraje
Ing. Jiří Kadrnka – předseda finančního výboru Zastupitelstva Jm kraje
Prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc. – rektor MZLU v Brně
Prof. MVDr. Vladimír Večerek, CSc. – rektor VFU Brno
Ing. Václav Hlaváček, CSc. – předseda představenstva RAK Jm kraje
Ing. Stanislav Musil – víceprezident Potravinářské komory ČR a předseda PSPaC v ČR
Ing. Tomáš Kreutzer – ředitel Potravinářské komory ČR,

a dalších význačných osobností

Přílohy:

Mapka – sídla oceněných "Zlatou Chuťí jižní Moravy 2007"

Leták – první informační soubor

Foto – předávání certifikátů "Zlatá Chuť jižní Moravy 2007"

             Pekárenské výrobky                                             Cukrářské výrobky
             ZEMSPOL a.s. Sloup                                             Ing. Václav Labský, Brno

          Koláč svatební                                                        Ovocný dezert

           

 

                        Mléko a mléčné výrobky                                                          Maso a masné výrobky – tepelně opracované
                        Mlékárna Olešnice, RMD                                                         Hadač a Zapletal, s.r.o., Rosice u Brna

                        Jovokokteil citrusy s karotkou                                                  Utopenci v aspiku

                 

 

                     Maso a masné výrobky – trvanlivé                                            Ryby a rybí výrobky
                     František Janíček – Benedikt Čupa, Židlochovice                    Rybníkářství Pohořelice a.s.

                     Židlochovický pršut z kotlet                                                       Kapr obecný – chlazené porce

                 

 

                      Zpracované ovoce a zelenina                                                Mražené výrobky                                            
                      Agrodružstvo Brťov – Lipůvka                                               Rybníkářství Pohořelice a.s.

                      Jablka IDARED                                                                      Kapr obecný – podkovy zmrazené

                

 

                    Hotové výroby – ostatní                                                            Ostatní potravinářské výrobky
                    Michal Musil, čerpací stanice Forman                                     ZEMĚDĚLSTVÍ-VČELAŘSTVÍ, Olbramovice

                    Dršťková polévka                                                                      Dárkové balení medu ROMANTIK

                    

 

                    Nealkoholické nápoje                                                               Alkoholické nápoje
                    Pivovar Černá Hora, a.s.                                                          Pivo Kvasar, s.r.o., Sentice

                    Forman – pivo bez alkoholu                                                     Kvasar – speciální světlé nefiltrované pivo
                                                                                                                                           s přídavkem medu

               

MZLU v Brně – AULA – plénum 

 

"Zlatá Chuť jižní Moravy 2007" ve stánku Potravinářské komory ČR – Salima 2008, pavilon C