KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výsledky diagnostiky v souvislosti se zaznamenaným výskytem bakterie způsobující hnědou hnilobu brambor

06/01/17
Kateřina Patočková

Diagnostická laboratoř ÚKZÚZ v Havlíčkově Brodě ukončila analýzu závlahových vod a pobřežní vegetace ohledně výskytu bakterie Ralstonia solanacearum za rok 2016

Výsledky diagnostiky v souvislosti se zaznamenaným výskytem bakterie způsobující hnědou hnilobu brambor

21.12.2016 – Diagnostická laboratoř ÚKZÚZ v Havlíčkově Brodě ukončila analýzu závlahových vod a pobřežní vegetace ohledně výskytu bakterie Ralstonia solanacearum za rok 2016.

Tato bakterie je původcem bakteriální hniloby brambor a v celé EU je regulovaná jako fytokaranténní patogen. Celkem bylo specialisty ÚKZÚZ odebráno 170 vzorků závlahových vod. Bakterie Ralstonia solanacearum byla zjištěna a potvrzena ve 4 vzorcích v povodí Labe a 14 vzorcích v povodí Dyje. Dále bylo zpracováno 207 vzorků rostlin pobřežní vegetace a z toho u 3 vzorků rostliny Solanum dulcamara byla zjištěna a potvrzena bakterie Ralstonia solanacearum.
ÚKZÚZ bude začátkem roku 2017 informovat o opatřeních proti šíření bakteriální hnědé hnilobě brambor.

zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský »

Zařazeno v Zemědělství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.