KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Trvalé bydliště – venkov

16/09/19

TRVALÉ BYDLIŠTĚ – VENKOV. OD 6. ZÁŘÍ V ČESKÉ TELEVIZI 11. 09. 2019 AGRÁRNÍ KOMORA ČR ZA FINANČNÍ PODPORY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZPRACOVALA TELEVIZNÍ CYKLUS 12 DVACETIMINUTOVÝCH POŘADŮ, KTERÝ DOPLNILA O DALŠÍ 4 PŘÍBĚHY. CYKLUS SE BUDE V TÝDENNÍ PERIODICITĚ VYSÍLAT POD NÁZVEM „TRVALÉ BYDLIŠTĚ – VENKOV“.Projekt propagace zemědělství prostřednictvím TV seriálu pro Českou televizi […]

TRVALÉ BYDLIŠTĚ – VENKOV. OD 6. ZÁŘÍ V ČESKÉ TELEVIZI 11. 09. 2019


AGRÁRNÍ KOMORA ČR ZA FINANČNÍ PODPORY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZPRACOVALA TELEVIZNÍ CYKLUS 12 DVACETIMINUTOVÝCH POŘADŮ, KTERÝ DOPLNILA O DALŠÍ 4 PŘÍBĚHY. CYKLUS SE BUDE V TÝDENNÍ PERIODICITĚ VYSÍLAT POD NÁZVEM „TRVALÉ BYDLIŠTĚ – VENKOV“.
Projekt propagace zemědělství prostřednictvím TV seriálu pro Českou televizi je zaměřený především na podporu zastavení vysídlování venkova a řešení generační obměny ukázkou pozitivních příkladů reálných lidí a jejich příběhů s vazbou a přesvědčením pracovat v zemědělství. Cílem je propagace jednotlivých oborů a odvětví na konkrétních příbězích, jejichž společným jmenovatelem je hospodaření na půdě s výrobou potravin a péčí o krajinu a přírodní zdroje.

Seriálem chceme přispět také k omezení vylidňování venkova a zejména odchodu mladých kvalifikovaných sil, opouštění vesnic a míst našich předků. Na zvolených příkladech lidí žijících a pracujících na rodinných farmách, ale i ve velkých zemědělských podnicích chceme ukázat, že cesta zpět na venkov už není posledním útočištěm někoho, kdo nemá dostatečné vzdělání, ale naopak, že je to nový směr pro mladé vzdělané lidi, kteří mají možnost postavit se na vlastní nohy a prosadit se v mnoha atraktivních oborech.

Protože venkov disponuje potenciálem pro rozvoj místní ekonomiky a lze zároveň s úspěchem navazovat na tradiční hospodářské činnosti.

S Českou televizí je zajištěna realizace vysílání na programu ČT 2 v následujících termínech:
Premiéra bude v pátek v čase 17.55 hod.
1. repríza bude v pondělí v čase 19.25 hod.
2. repríza bude ve středu v čase 14.25 hod.

První díl bude odvysílán již 6. září a následně uvedené dny v týdnu a časy budou platit i pro další díly. Průvodcem celého cyklu je Otakar Brousek.
Pořadí jednotlivých dílů je následující:
1. Včelařství – Cihlářovi, Včelí farma
2. Slepice a vejce – Dvořákovi, Statek Dvořák
3. Jahody – Hančovi, Jahodárna Vraňany
4. Prasata – Horákovi, Farma Horák
5. Květiny – Nachlingerovi, Azalea Chlumec
6. Kozí farma – Dobrovolní, Ratibořice
7. Levandulový statek Bezděkov – Lukáš Drlík a Veronika Pejšová
8. Zelenina – Hankovi a Smotlachovi, Polabí
9. Olejniny – Mikolášovi, Lupofyt Chrášťany
10. Agronom – Jiskrovi, Agro Jesenice
11. Chmel a pivo – Vostřelovi, Blšansko
12. Mléčný skot – Drsovi, Farma Drs, Táborsko
13. Víno z jižní Moravy – Skráškovi, Perná na Pálavě
14. Ovocnářství – Žertovi, Ovocné sady Bříství
15. Precizní zemědělství – Heroutovi, Krásná Hora
16. Lesnictví – Pechovi, lesníci z Křivoklátska

Úřad AK ČR