KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Čerstvé mléko nikoho nezabije

31/05/10

Pilo ho několik generací a dožily se důchodu!!Zdroj: www.apic-ak.cz

Čerstvé mléko nikoho nezabije

Pilo ho několik generací a dožily se důchodu. Syrové mléko přímo od kravičky prostě bylo a je ihned po zchlazení nesmírně dobré. Nepotřebuje podporu chemických látek, je pouze přírodní a tělu prospěšné.

My se k němu začínáme také pohodlně dostávat díky mléčným automatům, kterých u nás v poslední době stále přibývá. Je jich nyní 140, ale zemědělci slibují, že jich bude do konce příštíto roku až tisíc. Přidali jsme se tak k mnoha zemím, například k Holandsku, Rakousku, Švýcarsku, Německu, Belgii, Dánsku, Švédsku, Slovensku.

Každý si načepuje, kolik chce

Ti spotřebitelé, kteří jsou dostatečně informováni o nezávadnosti čerstvého mléka, jíž farmáři dosáhnou splněním náročných legislativních podmínek, si je čepují bez obav o své zdraví. Osvěta je v tomto případě důležitá, neboť je třeba čelit všem varováním o škodlivosti čerstvého mléka na zdraví.

Na každém automatu musí být výrazně umístěná informace, jak s mlékem zacházet. Do okamžiku, než si natočíme svoji láhev, za jeho kvalitu a nezávadnost ručí zemědělec, nad nímž ovšem stále bdí krajská veterina a hygiena. Pak je to už jen na nás, zákaznících.

První instalovali přímo u nemocnice

Proto je dobré vědět, že každý farmář musí před tím, než si automat pořídí, podstoupit velmi náročné kolo splnění zákonných veterinárních a fygienických podmínek. I tak je jeho produkt pod stálou kontrolou, přesně jak si to žádá naše legislativa.

„Je přísnější než v jiných zemích,“ zdůrazňuje prezident Agrární komory ČR Jan Veleba a dodává, že prodávat mléko v automatech u nás povolují dvě vyhlášky, takže provoz mléčných automatů se děje v zákonných podmínkách a netřeba ho jakkoli zpochybňovat.

Na Slovensku, jehož odborníci společně s našimi systém legislativy tvořili, se první automat instaloval u nemocnice v Bánovcích nad Bebravou a to pod záštitou ministrů zdravotnictví a zemědělství. Lze pochybovat, ze by vláda chtěla riskovat zdraví obyvatel.

Nikoho nezabíjejí

Povinnosti o vyčerpávající informovanosti svých zákazníků dostojí i farmářská rodina Marie a Milana Cahových. Hospodaří v Holubí Zhoři na Vysočině a bílý produkt svých 16 dojnic holštýnského typu vozí do automatu, který instalovali ve Velké Bíteši, vzdálené sedm kilometrů.

„Jsme tam za pět minut,“ říká Marie Cahová a dodává: „Není čeho se bát, mléko je ihned po nadojení zchlazené v tanku, který má dvouplášť, takže nehrozí, že by zteplalo a ani během dopravy k automatu nepřetrhneme chladící řetězec. Mléko přečerpáme do termoboxů a v nich je odvážíme do automatu, kde je ihned uložíme do lednice.

Ručíme za to, že splňujeme všechny podmínky pro prodej čerstvého mléka a náš zákazník má i veškeré potřebné informace,“ říká farmářka a pokračuje:

„Když jsem se dozvěděla, že v jednom rozhlasovém pořadu varovali maminky, aby takové mléko nedávali svým dětem, že je tím zabíjejí, zamrzelo mě to. Děláme totiž všechno pro to, aby náš zákazník dostal kvalitní mléko a tvrdím, že je to nápoj blahodárný.“

Nepřevařuje

Marie Cahová uvádí, že je zastánkyní toho, aby se mléko nepřevařovalo. „Převařené ztrácí všechny vitaminy. Smetana z něj se ocitne ve škraloupu, který většinou lidé vyhodí.

My pijeme nepřevařené 20 let, já ho piju odmalička a nepřevařovala jsem ho ani svým dnes dospělým dětem. Mimochodem, ani jedno z nich nemá zaplombované zuby,“ dodává farmářka a pokračuje:

„Mléko u nás pijí návštěvy, známí. Kdyby bylo škodlivé, což ale není možné vzhledem k tomu, že krajská veterina i hygiena naše mléko kontroluje a tím pádem doporučuje k prodeji a konzumaci, byla by mrtvá nejen celá naše rodina, ale i všichni, kdo k nám chodí a mléko u nás pijí.“

Jak si ho užít

V čerstvém mléce, které neprošlo tepelným zpracováním nebo homogenizací, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno, jsou zachovány přírodní prvky v plném rozsahu (například laktobacily mléčné, které posilují obranu imunitního systému, oživují střevní bakteriální flóru a působí i na prevenci proti alergiím.

Živé bakterie v mléce jsou zdraví prospěšné. Lidský organismus si zvykne a těm, kteří mléko hůře tráví, doporučují odborníci syrové mléko převařit na 70 stupňů.

Domácí sýry, jogurt i zmrzlina

Ti ostatní, jenž mají dobrou imunitu, si mohou výhod mléka, které nikdo nezbavil smetany, užít všestranně. Zejména kreativní hospodyňky tak mají příležitost obohatit rodinný jídelníček o vlastnoručně vyráběné stoprocentní přírodní produkty.

Například měkký, Cottage, Balkánský, Mozarellu, tvaroh, zralý sýr, pečený, ale i jogurt, jogurtovou zmrzlinu, kefír, acidofilní mléko, syrovátku i limonádu z ní. Receptář a veškerý postup najdete na www.tmleko.cz/receptar.html.

Jako při každém zacházení s čerstvým mlékem je i v tomto případě nutné dodržet perfektní čistotu.

Pravidla jsou

  • Česká hygiena a veterina společně se slovenskou veterinou vypracovaly celý systém opatření, které se opírají o legislativu Evropského společenství, jak se může syrové mléko prodávat, jakými technologickými postupy a za jakých pravidel hygienických a veterinárních.

 Přísné podmínky pro prodejce

  • Farmář musí splnit dvě vyhlášky o prodeji syrového a tepelně neošetřeného kravského mléka.
  • Vyhlášku č. 289/2007 Sb. O veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty umožňje prodej syrového kravského mléka vyrobeného za předem stanovených přísných podmínek prodej přímo ze dvora, chléva.
  • Druhou možností je syrové mléko nabízet v maloobchodním prodeji při splnění přísných podmínek stanovených vyhláškou č. 128 z roku 2009.

 Doba trvanlivosti

  • Čerstvé mléko má omezenou dobu čerstvosti a je třeba ji akceptovat.
  • Dá o sobě vědět tím, že zkysne, zatímco mléko z krabice shnije.
  • U mléčných automatů je dobra trvanlivosti hlídána elektronicky. Je v něm zabudován modul GSM pro bezdrátový přenos informací o stavu zařízení, teplotě a množství mléka.
  • Při teplotě mléka vyšší než 8 °C by už automat nemohl prodávat právě díky vestavěné blokaci.

OLINA TÁBORSKÁ

Zdroj: http://www.apic-ak.cz/?path=m1|mt103|mo11622

Zařazeno v Potravinářství