KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Vánoční dárky a ozdobné předměty z přírodnin

12/12/12
Ing. Eva Chromečková

Vánoční dekorace ručně vyráběné z materiálů, které nasbíráme v přírodě.

Vánoční dárky a ozdobné předměty ručně vyráběné

Foto: V. Gežová

Protože začíná doba Adventu tak všichní víme, že Vánoce jsou již velmi blízko. V tomto článku Vám proto chceme nabídnout inspiraci pro ty z Vás, kteří nechtějí trávit dny před vánočními svátky sháněním dárků tak, že si vyrobí dekorace a dárky sami. Většina materiálů, které jsou použity pro výrobu dekorací, mohou být nasbírány v přírodě.

 

 

Vánoční dekorace kulatého tvaru

Můžeme si vyrobit krásné přírodní dekorace pod Váš vánoční strom ze suchých plodů.

Potřebné materiály: ošatka, různé typy plodů (buk, dub, olše, lískový oříšek, platan), malé šišky, stuha nebo motouz, tavná pistole a lepicí tyčinky.

Postup: Základním prvkem dekorace je ošatka. Jako první krok připravíme výztuž ze  stuhy nebo motouzu, který přilepíme k ošatce rozhřátým klihem. V další fázi pak ošatku pokryjeme výše uvedenými suchými plody. Je třeba plody přilepit co nejtěsněji vedle  sebe tak, aby nebylo vidět lepidlo. Dobré je vybírat plody stejné velikosti tak, aby tvary z plodů byly symetrické tak, aby se dílo líbilo. Jako poslední krok můžeme vyrobit z motouzu nebo stuhy závěsný háček.    

Foto: S. Kindlovits                                                                                                          

Svícen z kůry

Tyto svícny ve tvaru válce je nejlépe vyrábět z březové nebo jiné tenké, pružně strukturované kůry. Bílá barva březové kůry s šedými proužky použitá k v dekoraci navozuje pravou vánoční náladu.

Potřebné materiály: kůra, svíce, stuha nebo motouz, tavná pistole a lepicí tyčinky.

Postup: Pro základnu svícnu vybereme různě veliké kusy kůry. Pokud je kůra příliš tuhá a málo pružná, namočí se na chvíli do vody tak, aby získala původní pružnost. Nyní můžeme kůru ohnout  a spolu s klihem a horkovzdušnou pistolí dosáhnout válcovitého tvaru. Jako poslední krok svážme stuhou nebo motouzem, pak vložíme do kulatého svícnu svíčku.      Dva nebo tři takové svícny mohou na Vašem vánočním stole vytvořit pěknou dekoraci. Velmi důležité je, aby svícen byl dostatečně velký tak, aby plamen svíčky neohrozil jeho držák!

 

Dekorace na vánoční stůl

S použitím některých druhů plodů, které si sami nasbíráte, si můžete jednoduše připravit dekorativní výzdobu Vašeho vánočního stolu ve tvaru skleněného válce.

Použité materiály:  vlašský ořech, lískový ořech, plod olše, kaštan, malé šišky, plody šípku, velká skleněná váza příp. normální nebo zavřovací sklenice, svíce.

(Foto:http://static.egeszsegkalauz.hu/db/0E/A9/karacsonyra-diszek-d00000EA93d4fe17d0c13.jpg)

Postup: Celá příprava této dekorace je velice snadná, k jejímu vytvoření potřebujete jenom několik málo minut. Všechny výše uvedené plody vložíte do sklenice nebo lahve a zamícháte je. Doprostřed vložíte svíci.

 

Adventní věnec

Přírodní adventní věnec, který dlouho vydrží, může týt připraven z různých materiálů, které si sami nasbíráte.

Potřebné materiály: mech, lišejník, suché houby, malé šišky, ovoce, bobule, věnec o průměru 15-20 cm , 4 svíce, drát,  kleště kombínačky, tavná pistole a lepicí tyčinky.

 Postup: Zafixujte svíčky do základny věnce a  nastříhejte 3-4 cm dlouhé kousky drátu. Nahřejte kousky drátu nad plamenem svíčky a pak je vtlačte 1-2 cm hluboko do spodku svíčky. K zafixování jedné svíčky postačí 2-3 kousky drátu. Nyní můžete volnými konci drátu upevnit svíčky k věnci. Poté, co upevníte svíčky, můžete zafixovat plody a bobule do věcnce pomocí horkého klihu a to tak, že začneme s většími plody, větvičkkami a kousky lišejníku a prostor doplníme menšími plody a mechem. Základna věnce ani klíh by neměly být vidět. Pokud svíce dohoří, tak je jednoduše nahradíme novými svícemi s drátem.

 

Foto: S. Kindlovits

 Závěrečné informace:

Tyto informace jsou poskytnuty Odělením léčivých a aromatických rostlin fakulty zahradních věd Korvinovy univerzity v Budapšti. Údaje vykazují vysoký vědecký standard a byly připraveny ve spolupráci s tímto oddělením.

Sběr těchto informací a zázemí výzkumu je součástí projektu Traditional and Wild.

Tento projekt je součástí programů CENTRAL EUROPE Programme spolufinancovaných Evropským fondem pro regionální rozvoj.

 

 

Překlad z angličtiny: Ing.Stanislav Novák

VÁNOČNÍ DEKORACE

Zařazeno v Semináře