KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

SVS letos zatím zkontrolovala téměř 5 500 restaurací a jídelen

17/09/15
Kateřina Patočková

SVS letos zatím zkontrolovala téměř 5 500 restaurací a jídelen Praha 16. září 2015 – Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do začátku září celkem bezmála 5 500 kontrol zařízení poskytujících stravovací služby. Alespoň jednu závadu zjistila u zhruba 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin. Nejvyšší podíl kontrol […]

SVS letos zatím zkontrolovala téměř 5 500 restaurací a jídelen

Praha 16. září 2015 – Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do začátku září celkem bezmála 5 500 kontrol zařízení poskytujících stravovací služby. Alespoň jednu závadu zjistila u zhruba 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin. Nejvyšší podíl kontrol se závadou byl v Praze. Celkově byly uděleny pokuty v řádech miliónů korun.

Novou kompetenci kontrolovat zacházení s potravinami živočišného původu v zařízeních stravovacích služeb má SVS od ledna letošního roku. Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od 1. ledna do 3. září zjistili 2 686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole. Pracovníci SVS na základě obdržených seznamů navštívili ještě dalších více než 1 900 podniků. Na místě však zjistili, že se jedná o provozovny, kde nedochází k přípravě pokrmů, nebo se zde nezachází s produkty živočišného původu. Tato skutečnost byla zavedena do evidence a do budoucna již tyto provozy ze strany SVS kontrolovány nebudou.
Nejvyšší podíl kontrol se závadou průběžně hlásí Městská veterinární správa v Praze. Zjištěním závady zde skončila třetina kontrol. Pomyslná druhá příčka z tohoto pohledu patří kraji Vysočina s 21 procenty kontrol se závadou. Na třetím místě je Pardubický kraj, kde byla alespoň jedna závada zjištěna v 19 procentech případů.
Nejčastěji zjišťovanou závadou bylo nedodržení požadavku na sledovatelnost (19 procent případů). Zejména nebyli provozovatelé schopni předložit nabývací doklady k potravinám, v lednicích a mrazících boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu. Zabezpečení sledovatelnosti je důležité v případě dohledání nebezpečných potravin a jejich následného odstranění z trhu a tím k ochraně konečného spotřebitele. Druhým nejčastějším problémem bylo označování potravin (15 procent). Ve většině případů se jednalo o zamražené maso, které nebylo nijak označeno. V desetině případů závad nebylo dodrženo datum použitelnosti či minimální trvanlivosti.
V některých případech bylo v provozovnách zjištěno hrubé porušení hygienických předpisů či jiné závady, jejichž řešení nespadá do kompetence veterinární správy. Ve 128 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tyto instituce v některých případech využily své pravomoci a provozovny uzavřely.
Například Krajská veterinární správa SVS pro Středočeský kraj zjistila minulý týden při kontrole provozovny Restaurace U Kostela v Čechticích hrubé porušení hygienických předpisů. Na několika místech restaurace byl například nalezen myší trus, na kuchyňském zařízení se nacházela dlouhodobě neodstraňovaná nečistota, zaměstnanci neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz »

 

Zařazeno v Potravinářství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.