KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina Jihomoravského kraje na Znojemském hroznu 2015

07/10/15
Ing. Eva Chromečková

Čtvrtek 15. 10. 2015, Znojmo, Kino Svět

  

Prezentace, ochutnávka a prodej vítězných výrobků potravinářských soutěží

Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2015

17. ročník festivalu Znojemský hrozen 2015, Znojmo

15. 10. 2015

 

Zveme Vás na 17. ročník festivalu Znojemský hrozen 2015, který se koná pod záštitou Ing. Vlastimila Gabrhela, starosty Města Znojma.

 

Festival, s pořady o gastronomii, si získal v průběhu šestnácti minulých ročníků, domácí i zahraniční renomé a věříme, že navazuje na minulé úspěchy a přidává k nim další bonusy.

 

Do letošní soutěže – televizní sekce se přihlásilo 25 pořadů, z 8 zemí, mezi nimi 12 pořadů z 5 českých televizí, což ukazuje neutuchající expanzi zájmu o oblast gastronomie v televizních programech u nás, ale festivalová porota pod vedením dlouholetého předsedy JUDr. Jiřího Mejstříka, sleduje především jejich kvalitu a kreativitu. V rozhlasové sekci se dokončuje výběr z doručovaných přihlášek a samozřejmě, jsou již mezi nimi čtyři, tradičně ze Slovenska. Znojmo bude opět hostit, také reklamu, která chutná! Součástí festivalové soutěže je tradičně sekce – kategorie reklamních spotů o gastronomii, která zahrnuje reklamy na alkoholické nápoje – pivo, víno, destiláty, nealko nápoje a potravinářské výrobky. AČRA MK je tradičně partnerem celého festivalu, kterého se letos zúčastní i zahraniční hosté. V sekci reklamních spotů, pod vedením předsedkyně poroty Doc. PhDr. Jitky Vysekalové Ph.D., se vybírá z portfolia 89 spotů a opět, jsou tato malá dílka stále objevná s novými prvky zpracování, působící podprahově na naše chuťové buňky.

 

Ve světě je tento festival se svým zaměřením ojedinělý. V rámci programu festivalu, se uskuteční celá řada specifických akcí, podporujících české potravinářství, jejichž odborným garantem je  Potravinářská komora ČR a podpora Státního zemědělského intervenčního fondu. Jednou z nich je Soutěž mladých kuchařů „KLASA Znojemská pečeně 2015“ a „KLASA okurkový salát 2015“, která se uskuteční v prostorách velkého sálu Hotelu Dukla, Znojmo. Jedná se o soutěž, která pokračuje ve festivalové tradici, která by měla inspirovat mládež k příznivějším postojům ke klasické kuchyni a hlavně používání kvalitních potravin z českých zdrojů. Očekávaná účast je 10 kuchařských týmů, mladých studujících kuchařek a kuchařů do 18 let věku, z deseti učňovských a středních škol. Základem soutěže bude užití surovin se značkou KLASA. Při soutěži budou přítomni, kromě soutěžících a jejich doprovodu, porotci, zástupci z partnerských médií, z ostatních škol, veřejnost a festivaloví hosté. Na závěr bude připravena ochutnávka ze soutěžních produktů „KLASA Znojemské pečeně“ i „KLASA okurkového salátu“. Souběžně se soutěžícími, bude vařit Znojemskou pečeni a připravovat okurkový salát, také host festivalu přední francouzský kuchař, Franck Sucillon, kterému jsme do Francie poslali recept, aby si připravil své pojetí tohoto našeho tradičního krmě. Souběžně s porotou bude ochutnávat také veřejnost, kterou požádáme o samostatné hodnocení. Po vyhlášení výsledků porotou a předání cen ochutnáme výtvor francouzského kuchaře, který svou přípravu a provedení okomentuje. Záštitu nad touto soutěží převzal Ing. Václav Stárka, prezident Asociace Hotelu a restaurací České republiky.

 

Jedna z festivalových porot, soutěže „Plný talíř malování“, svou hlavní činnost už splnila a navrhla ocenění děl těch nejmladších tvůrců a výsledky si můžete prohlédnout v sekci soutěže. Kreslená a  modelovaná díla, překypují nápady, barevností a fantazií. Obrovská práce ještě čeká na porotkyně a porotce soutěží, „Kuchařská kniha 2015“, ocenit z 21 vybraných a „Gastro časopis 2015“, kde budou hodnotit ze 6 přihlášených časopisů.

 

Usilovně také pracuje porota soutěže speciálních a neobvyklých piv „CEREVISIA SPECIALIS 2015“, s podporou VÚPS, a.s, PORT spol. s r.o., které se představí spolu s prezentací produktů se značkou KLASA, Regionální potravina JMK a oceněných piv na Slavnostním zahájení festivalu, v Kině Svět, které moderuje Karel Voříšek.

 

Tradiční mediální partner Český rozhlas Dvojka, bude na festivalu natáčet rozhovory s hosty a uskuteční i přímé vstupy.

 

Festival Znojemský hrozen se každoročně pořádá ve festivalových prostorách, ve Znojemské Besedě, v Kině SVĚT, v Hotelu Prestige, v Hotelu Dukla a v Městském divadle ve Znojmě. V Městském divadle program festivalu vyvrcholí, vyhlášením a předáním hlavních festivalových cen, Moderovat bude celý večer Václav Žmolík a jeho verbální projev doprovodí hudební vystoupení skupiny „Hamleti“, s Alešem Hámou, Daliborem Gondíkem a dalšími protagonisty.

 

Přijeďte se podívat, více na dalších odkazech našeho webu http://www.znojemsky-hrozen.cz/.