KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

SZIF začal přijímat žádosti o schválení v projektu "Ovoce a zelenina do škol"

02/06/16

SZIF začal přijímat žádosti o schválení v projektu Ovoce a zelenina do škol Praha, 2. června 2016 – Od 1. do 15. června mohou zájemci o dodávání ovoce a zeleniny do škol podávat své žádosti o schválení. Škola si totiž může uzavřít smlouvu na dodávání produktů pouze s žadateli, které schválí Státní zemědělský intervenční fond […]

SZIF začal přijímat žádosti o schválení v projektu Ovoce a zelenina do škol

Praha, 2. června 2016 – Od 1. do 15. června mohou zájemci o dodávání ovoce a zeleniny do škol podávat své žádosti o schválení. Škola si totiž může uzavřít smlouvu na dodávání produktů pouze s žadateli, které schválí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) jako administrátor projektu.

Nově si o schválení pro příští školní rok mohou požádat také domácí producenti, kteří pěstují vlastní produkty. Nedávno schválená novela nařízení vlády upravující podmínky v projektu Ovoce a zelenina do škol umožňuje nově také přímé zapojení pěstitelů.

Podmínkou je, že budou schopni zajistit dodávky do základních a speciálních škol, se kterými uzavřou smlouvu, po celý školní rok. Doposud mohl do škol dodávat ovoce a zeleninu pouze subjekt, který zajišťoval dodávky produktů prostřednictvím distributorů. Změna se týká také těchto žadatelů, pro které už neplatí podmínka schválení, že musí mít alespoň dva distributory, nyní stačí pouze jeden.

Finanční podpora je v rámci projektu vyplácen a pouze schváleným žadatelům. Aby mohl být žadatel schválen pro školní rok 2016/2017, musí SZIF doručit žádost nejpozději do 15. června 2016. Formuláře žádostí jsou pro přímého producenta a žadatele s distributorem různé, stejně tak i povinné přílohy k žádosti. Potřebné informace jsou k dispozici na našich webových stránkách www.szif.cz/cs/ovoce-do-skol a také na stránkách projektu www.ovocedoskol.szif.cz.

Zároveň může SZIF před schválením provést kontrolu na místě, a to jak u samotných žadatelů, tak u distributorů. Snahou SZIF je, aby zapojené školy měly s projektem minimální zátěž, proto je hlavní část administrace projektu záležitostí schválených žadatelů.

Jejich povinností je zajistit kromě závozu ovoce a zeleniny do škol a doprovodných opatření také ostatní náležitosti, jako povinná hlášení s informacemi o projektu, počtu zapojených škol, žáků, dodávaných produktech a další.

Ovoce a zeleninu dostávají žáci na prvním stupni základních a speciálních škol včetně přípravných ročníků zcela zdarma.

Projekt má za cíl nastartovat u dětí zdravé stravovací návyky a bojovat proti obezitě.

Žákům je určeno čerstvé ovoce a zelenina, dále 100% ovocné a zeleninové šťávy, saláty a 100% ovocné protlaky bez přidaných cukrů, soli, tuků, sladidel a konzervantů.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »