KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Jurečka: Za loňské sucho dáme zemědělcům 1,2 miliardy korun, vyhovíme maximu žádostí

29/07/16
Kateřina Patočková

Ministr Jurečka: Za loňské sucho dáme zemědělcům 1,2 miliardy korun, vyhovíme maximu žádostí 28.7.2016 – Ministerstvo zemědělství uvolní z vlastní rozpočtové rezervy dalších 600 milionů korun na kompenzace pro zemědělce, které postihlo loňské extrémní sucho. Celkově zemědělci dostanou 1,2 miliardy korun, podaří se tak vyhovět oprávněným žádostem téměř na 100 procent. „Chceme zemědělcům poskytnout kompenzace […]

Ministr Jurečka: Za loňské sucho dáme zemědělcům 1,2 miliardy korun, vyhovíme maximu žádostí

28.7.2016 – Ministerstvo zemědělství uvolní z vlastní rozpočtové rezervy dalších 600 milionů korun na kompenzace pro zemědělce, které postihlo loňské extrémní sucho. Celkově zemědělci dostanou 1,2 miliardy korun, podaří se tak vyhovět oprávněným žádostem téměř na 100 procent.

„Chceme zemědělcům poskytnout kompenzace za sucho v maximální možné míře. I s ohledem na prohlubující se krizi, především v sektoru mléčného skotu a prasat, z rozpočtu našeho Ministerstva uvolníme všechny dostupné rezervy, celkem dalších 600 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zemědělci tak celkově dostanou za škody způsobené loňským suchem 1,2 miliardy korun. Na konci března už totiž vláda schválila uvolnění 300 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy, stejnou částku přidalo MZe, které nyní uvolnilo navíc dalších 600 milionů korun.

„Je to maximum, které jsme schopní našim zemědělcům poskytnout. Všechny přijaté žádosti se nyní zpracovávají, uděláme vše pro to, aby peníze zemědělci měli na účtech v říjnu letošního roku,“ uvedl ministr Jurečka.

Finanční požadavky zemědělců by tak měly být pokryty téměř ze 100 procent, zemědělci požádali celkem o 1,269 miliardy korun. Kompenzace míří na nejvíce postižené plodiny, tedy brambory, cukrovou řepu, chmel, ovoce, zeleninu, ovocné, okrasné a lesní školky, kukuřici a trvalé travní porosty ve vazbě na chov hospodářských zvířat.

Vazba na chov hospodářských zvířat přitom zohledňuje negativní dopady sucha na krmivovou základnu pro živočišnou výrobu. MZe proto podmínilo vyplacení kompenzace pro trvalé travní porosty a kukuřici minimální intenzitou chovu hospodářských zvířat na hektar plochy, na kterou bude kompenzace poskytnuta.  

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Nezařazené