KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Státní zemědělský intervenční fond na Zemi živitelce 2016

17/08/16
Kateřina Patočková

Státní zemědělský intervenční fond na Zemi živitelce 2016 Praha, 15. srpna 2016 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na tiskové konferenci k výstavě Země živitelka 2016 představil svoji expozici a chystaný program prezentace spolu se značkami kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. I tentokrát se bude jednat o největší stánek na veletrhu, který se zároveň […]

Státní zemědělský intervenční fond na Zemi živitelce 2016

Praha, 15. srpna 2016 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na tiskové konferenci k výstavě Země živitelka 2016 představil svoji expozici a chystaný program prezentace spolu se značkami kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. I tentokrát se bude jednat o největší stánek na veletrhu, který se zároveň představí v novém, moderním designu.

SZIF se agrosalonu Země živitelka účastní pravidelně. Jako jediná platební agentura v ČR, jejímž posláním je pomoc českému zemědělství, na výstavě nemůže chybět. Letošní 43. ročník se koná od 25. do 30. srpna.
SZIF se bude prezentovat v rámci společné expozice výrobců oceněných značkou kvality KLASA a Regionální potravina v pavilonu výstaviště T1. Rozlohou 408 m2 se bude opět jednat o největší expozici, a to dokonce ještě větší, než v předchozím roce. Expozice se zároveň představí v novém, moderním pojetí. Velikostí stánku už Fond asi nepřekvapí, zato bude překvapením maskot Klasáček. Postavička Klasáčka je tematicky spojena s edukativní kampaní AKADEMIE KVALITY na podporu kvalitních potravin, kterou v červenci SZIF odstartoval.
Kvalitní potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina bude ve společné expozici reprezentovat 38 výrobců. Návštěvníci výstavy tak budou mít jedinečnou možnost ochutnat a nakoupit to nejlepší z českých a moravských regionů. Těšit se mohou na oceněné džemy, sýry, mošty, čaje, masné výrobky, šťávy, čokolády, pekařské výrobky a mnohé další. Kdo neodolá, může si domů odnést speciality za výhodné ceny.
U informačního pultu SZIF se mohou zájemci z řad odborné i laické veřejnosti dovědět informace o činnosti Fondu a především o aktualitách v dotačních titulech. K dispozici budou informační materiály a přehledy. Novinkou v letošním roce bude také poskytování informací pro zájemce, kteří by chtěli rozšířit řady zaměstnanců Fondu. Cílem je představit SZIF nejenom jako platební agenturu, ale i jako moderní společnost se širokým spektrem pracovních možností.

Stejně jako v předchozích letech proběhne v den zahájení výstavy 25. srpna v Pivovarské zahradě slavnostní předávání certifikátů KLASA. Z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána převezme ocenění devět producentů na celkem patnáct výrobků.

V blízkosti centrálního stánku společného pro Klasu, Regionální potravinu a SZIF se bude nacházet ostrovní expozice – samostatný stánek Regionální potraviny. Zde bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. Přichystány jsou soutěže s Regionální potravinou o balíček oceněných potravin, soutěž v pití mléka, o nejlepší bramborový salát, v pojídání párků, česání chmele a kolo štěstí. Se soutěžemi jsou pochopitelně spojeny také atraktivní ceny. Chybět nebude ani kuchařská show, hudební a kulturní vystoupení, prezentace krajů i samotných oceněných výrobců.
Věříme, že expozice SZIF společně s kvalitními potravinami bude jednou z nejnavštěvovanějších a přinese návštěvníkům vedle zajímavých informací i notnou dávku zábavy.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.

zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »