KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Tisícovka zemědělců požádala o investiční a provozní úvěry PGRLF

05/08/16
Kateřina Patočková

Tisícovka zemědělců požádala o investiční a provozní úvěry PGRLF 3.8.2016 – – Za první tři měsíce, kdy Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) v dubnu zahájil příjem žádostí v rámci programů Investiční úvěry a Provozní úvěry, evidoval 913 žádostí o investiční úvěry v celkové výši téměř 620 milionů korun. V případě provozních úvěrů […]

Tisícovka zemědělců požádala o investiční a provozní úvěry PGRLF

3.8.2016 – – Za první tři měsíce, kdy Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) v dubnu zahájil příjem žádostí v rámci programů Investiční úvěry a Provozní úvěry, evidoval 913 žádostí o investiční úvěry v celkové výši téměř 620 milionů korun. V případě provozních úvěrů jde o 68 žádostí v celkovém objemu zhruba 67 milionů korun. Příjem žádostí je nyní pozastaven do 1. září, kdy je PGRLF začne opět přijímat.

„Nadále chceme podporovat zemědělce a podnikatele v lesním hospodářství, aby investovali i v případech, kdy se jim vynaložené peníze vrací třeba až po několika letech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Zemědělci, zpracovatelé zemědělských produktů a lesní hospodáři si tak podle ministra budou moci v budoucnu opět půjčovat částky v řádu statisíců či milionů korun například na investice do strojů nebo na samotný provoz svého podnikání.

Upravená pravidla obou programů zveřejní PGRLF na svých internetových stránkách před opětovným otevřením příjmu žádostí. „U všech ostatních programů podpory, které poskytujeme, pokračuje přijímání žádostí beze změny,“ uvedl ředitel PGRLF Zdeněk Nekula.

Podpora de minimis

Téměř všichni žadatelé si také požádali o snížení jistiny úvěru, které je možné v takzvaném režimu de minimis. Podle pravidel EU jde o přijatelnou finanční podporu, která vzhledem ke svému omezenému rozsahu nemá dopad na hospodářskou soutěž.

PGRLF tak v rámci programů Investiční úvěry a Provozní úvěry umožňuje snížení jistiny úvěru, celková výše podpory poskytnutá jednomu podniku nicméně nesmí za libovolná tři po sobě jdoucí účetní období překročit korunový ekvivalent částky 15 000 eur.

Vyřazené žádosti

Podle ředitele Nekuly si však někteří zájemci tato pravidla špatně vykládají. Lze očekávat, že až 10 % žadatelů nesplní požadavek ekonomického zdraví pro poskytnutí úvěru. „Někteří to pochopili tak, že žádají o podporu de minimis a k tomu o úvěr. Správný postup je ale přesně opačný – žadatel musí splnit podmínky pro poskytnutí úvěru a teprve potom poskytujeme podporu de minimis ve formě snížení jistiny úvěru,“ vysvětlil Nekula.

Možnost čerpat investiční nebo provozní úvěr od PGRLF získají po obnovení obou programů podnikatelé, kteří se zabývají zemědělskou prvovýrobou, zpracováním zemědělských produktů, lesním hospodářstvím a zpracováním dřeva.

Ministerstvo zemědělství hodlá úvěry povzbudit zvláště oblast tuzemské živočišné výroby a také například pěstování ovoce, zeleniny, brambor či chmele. Cílem je změnit dosavadní trend, kdy se do Česka dováží stále více potravin ze zahraničí. Poskytnutý úvěr nemá sloužit k nákupu nemovitého majetku.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Nezařazené