KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Doprodej tabákových výrobků po nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

29/11/16
Kateřina Patočková

Cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými zákonem č. 110/1997 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb. a byly vyrobeny nebo uvedeny na trh a označeny přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, mohou být nabízeny k prodeji a prodávány nejdéle 3 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, tedy 7. 12. 2016

Doprodej tabákových výrobků po nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Do 7. prosince 2016 – Cigarety a cigaretový tabák – Cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými zákonem č. 110/1997 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb. a byly vyrobeny nebo uvedeny na trh a označeny přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, mohou být nabízeny k prodeji a prodávány nejdéle 3 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, tedy do 7. prosince 2016.

Po tomto datu bude prodej cigaret a tabáku určeného k ručnímu balení cigaret označených v rozporu s novou právní úpravou považován za protiprávní jednání. Při zjištění prodeje cigaret a tabáku určeného k ručnímu balení cigaret označených v rozporu s požadavky účinných právních předpisů se kontrolovaná osoba vystavuje riziku postihu ze strany SZPI.

Akceptováno bude pouze zřejmé vyřazení cigaret neoznačených v souladu s novelou zákona z prodeje a to tím způsobem, že tyto cigarety budou zřetelně označeny jako vyřazené, které nelze dále uvádět na trh, a tyto budou skladovány na vyhrazeném místě (odděleně od tabákových výrobků označených v souladu s právními předpisy, zabezpečeny takovým způsobem, aby s nimi nemohlo být dále manipulováno, nejlépe umístěné do kartónových krabicí a zapečetěné), do doby, než budou vráceny odběrateli tabákové nálepky/dodavateli a následně proběhne jejich zničení dle zákona o spotřební dani.

Tabák určený k ručnímu balení cigaret musí být označený tak, aby údaje uvedené na jednotkovém nebo vnějším balení odpovídaly požadavkům zákona č. 110/1997 Sb. a vyhlášky č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích (dále jen vyhláška č. 261/2016 Sb.). Na trh může být uváděno jednotkové balení tabáku určeného k ručnímu balení cigaret odpovídajícího vzhledu a obsahu. Po 7. prosinci 2016 nebude možné uvádět na trh jednotkové balení tabáku určeného k balení cigaret, které bude obsahovat méně než 30 g tabáku. Balení cigaretového tabáku s nižší gramáží je nepřípustné. Jednotkové balení tabáku k ručnímu balení cigaret musí mít kvádrový nebo válcový tvar, nebo formu sáčku.

Do 20. května 2017 – Tabákové výrobky, s výjimkou cigaret a tabáku určeného k ručnímu balení cigaret (Doutníky a doutníčky, Dýmkový tabák, Tabák do vodních dýmek, Šňupací a žvýkací tabák)

Tabákové výrobky, s výjimkou cigaret a tabáku určeného k ručnímu balení cigaret, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými zákonem č. 110/1997 Sb., ve znění účinném ode dne 7. září 2016, a byly vyrobeny nebo uvedeny na trh a označeny před tímto datem, mohou být nabízeny k prodeji a prodávány nejdéle do 20. května 2017.

Po tomto datu nesmí být výše uvedené tabákové výrobky nadále nabízeny k prodeji, jestliže nebudou odpovídajícím způsobem přeznačeny. Označení musí splňovat požadavky zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 180/2016 Sb. a vyhlášky č. 261/2016 Sb.

Prodej tabákových výrobků po nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb. a vyhlášky č. 261/2016 Sb.

Zakazuje se uvádět na trh tabák určený k orálnímu užití.

Zakazuje se uvádět na trh cigarety s charakteristickou příchutí a tabák k ručnímu balení cigaret s charakteristickou příchutí. Výjimkou jsou tabákové výrobky s charakteristickou příchutí, jejichž objemy prodeje v celé Evropské unii představují v určité kategorii výrobků nejméně 3 %. Výjimku splňují cigarety obsahující mentol včetně kapslí s mentolem, které mohou být uváděny na trh do 19. května 2020.

Tabákové výrobky vyrobené a uvedené na trh po nabytí účinnosti zákona č. 180/2016 Sb., a vyhlášky č. 261/2016 nesmí obsahovat:

  • zakázané látky (např. vitaminy, taurin, kofein, přísady způsobující zabarvení emisí, přísady usnadňující vdechování nikotinu atd. viz. § 3 vyhlášky)
  • zakázaný rys nebo prvek – tabákové výrobky nebo jejich balení nesmí spotřebitele, a zejména pak mladé lidi, uvádět v omyl, pokud by naznačovaly, že jsou tyto výrobky méně škodlivé
  • nesmí být použita určitá slova nebo vlastnosti jako např. s nízkým obsahem dehtu, lehké, velmi lehké, neochucené, tenké
  • nesmí být použity určité názvy, obrázky a figurativní nebo jiné motivy odkazující na chuť, vůni, aroma
  • nesmí být uvedena informace o obsahu dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého
  • zakázaný je jakýkoliv prvek nebo rys naznačující ekonomické výhody při koupi tabákového výrobku, vč. výhod prostřednictvím tištěných poukázek, nabídek slev, distribuce zdarma, nabídek „dva za cenu jednoho“
  • jednotlivé kategorie tabákových výrobků musí být označeny v souladu s požadavky zákona č. 110/1997 Sb. a vyhlášky č. 261/2016 Sb.
  • cigarety (kombinované zdravotní varování, obecné varování, informační sdělení) – § 10, 12, 13, 14, 19 vyhlášky
  • tabák k ručnímu balení cigaret (kombinované zdravotní varování, obecné varování, informační sdělení) – § 10, 11, 12, 13, 14, 19 vyhlášky
  • tabák do vodních dýmek (kombinované zdravotní varování, obecné varování, informační sdělení) – § 10, 12 vyhlášky
  • doutníky, doutníčky, dýmkový tabák (obecné varování vč. informace o odvykání kouření, textové varování) – § 16, 17 vyhlášky
  • bezdýmné tabákové výrobky – šňupací, žvýkací tabák (zdravotní varování) – § 18 vyhlášky

Jednotkové balení cigaret musí mít kvádrový tvar. Zakulacené nebo zkosené okraje u jednotkového balení cigaret jsou přijatelné za předpokladu, že zdravotní varování pokrývá oblast povrchu, jež je rovnocenná oblasti na jednotkovém balení bez takových okrajů.

Jednotkové balení cigaret musí být pouze z kartónu nebo měkkého materiálu a nesmí mít jakýkoliv jiný závěr, s výjimkou odklápěcího víčka a krabičky se sklopným víčkem, který by po jeho prvním otevření umožňoval jeho opětovné uzavření nebo zapečetění. U balení s odklápěcím víčkem a uzavíráním pomocí sklopného víčka musí být víčko sklopné pouze v  jeho zadním lomu.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Nezařazené