KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Trans tuky v našem jídelníčku a na programu pléna

02/11/16
Kateřina Patočková

Co přesně jsou trans tuky a kde je můžeme najít

Trans tuky v našem jídelníčku a na programu pléna

Plenární zasedání Článek – Bezpečnost potravin − 26-10-2016

Fast-food, sušenky, polotovary, bramborové lupínky, margaríny jsou příklady potravin, které obsahují takzvané trans tuky. Pokud tyto nenasycené mastné kyseliny konzumujete ve velkém množství, koledujete si podle vědeckých studií nejen o obezitu, ale zřejmě také o cukrovku, neplodnost, Alzheimera a kardiovaskulární onemocnění. Trans tuky se tento týden dostaly i na program plenárky Evropského parlamentu. Poslanci jednají a hlasují o usnesení požadujícím limity pro průmyslově vyráběné trans tuky.

Co přesně jsou trans tuky a kde je můžeme najít?

Trans tuky neboli trans mastné kyseliny jsou nenasycené mastné kyseliny, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování) a v potravinářském průmyslu se používají od padesátých let minulého století. Najdete je například v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech, sušenkách, pukané kukuřici do mikrovlnky, smažených pokrmech, polévkách nebo omáčkách.

Našemu zdraví škodí

Podle Světové zdravotnická organizace má jejich konzumace na naše zdraví výrazně negativní vliv a proto WHO doporučuje omezit jejich příjem tak, aby nepředstavovaly víc než 1% našeho denního příjmu energie.

„Nadměrná konzumace trans tuků zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Přitom je podle odhadů zhruba 14% všech úmrtí v EU spojeno s ischemickou chorobou srdeční, což odpovídá nejméně 660 tisícům úmrtí ročně,“ vysvětluje spoluautorka parlamentního usnesení, německá poslankyně za křesťanské demokraty Renate Sommer.

„Trans tuky jsou výrazným faktorem podílejícím se na srdečních onemocněních a jedním z největších zabijáků v Evropě. Každá kalorie z nich s sebou přináší mnohem větší riziko srdečních onemocnění než kalorie z jiných makroživin. EU by měla pro průmyslové trans mastné kyseliny v zpracovaných potravinách stanovit limity, protože právě tyto potraviny jsou jejich největším zdrojem. Na příkladu Dánska vidíme, že to pomůže zachránit životy. Poté, co Dánové zavedli limity, počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl, „dodává Daciana Octavia Sârbu, rumunská sociální demokratka.

Amerika jde příkladem

Ve Spojených státech jsou výrobci potravin povinni označovat podíl trans tuků v potravinách již od roku 2006. Proto se jejich množství snaží výrazně snižovat. V Evropské unii toho času legislativa, která by regulovala množství trans tuků v potravinách, neexistuje. Evropská komise nicméně již v roce 2015 došla k závěru, že by bylo vhodné ji zavést.

Zákonné limity na obsah transmastných kyselin mají zatím jen v Dánsku, Rakousku, Maďarsku a Lotyšsku. Belgie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Spojené království a Řecko zavedly dobrovolná opatření. Další země mají jen stravovací doporučení (Bulharsko, Finsko, Velká Británie, Slovensko, Švédsko a Malta)

Trans tuky na programu plenárního zasedání

V úterý 25. října pozdě večer budou o trans tucích poslanci jednat za přítomnosti Rady a Komise. Ve středu 26.10. v poledne se očekává hlasování o usnesení, které požaduje stanovení limitů.
Odkaz : 20161024STO48355

 

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o přítomnosti tuků obsahujících trans-mastné kyseliny v potravinách a celkově ve stravě obyvatel Unie

zdroj: © Evropská společenství »

Zařazeno v Potravinářství