KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení

15/02/17
Kateřina Patočková

Úřad EFSA aktualizoval pokyny k předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení

Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení

10.2.2017 – Úřad EFSA aktualizoval pokyny k předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) aktualizoval svá doporučení pro přípravu a předložení žádostí o schválení zdravotních tvrzení. Pokyny předkládají standardizovaný formát pro správně strukturované žádosti. Konkretizují druh informací a údajů, které musí žadatelé předložit pro zdůvodnění svých tvrzení.

Pokyny se vztahují ke zdravotním tvrzením, která se týkají určitého druhu potraviny, kategorie potravin nebo složky potravin.

Aktualizace je v souladu s všeobecným vědeckým doporučením úřadu EFSA z roku 2016 k žádostem o schválení zdravotních tvrzení, které popisuje proces hodnocení a umožňuje tak žadatelům lépe porozumět hodnotícím kritériím.

Valeriu Curtui, vedoucí oddělení výživy EFSA uvedl: „Očekáváme, že aktualizovaná verze pokynů povede ke zvýšení efektivity při vyhodnocování zdravotních tvrzení hned, jakmile žadatelé začnou používat nový formát žádostí.“

Nový formát předkládání informací

Při přípravě a předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení je žadatelům doporučeno, aby používali standardizovaný formát. Kromě požadovaných administrativních a technických informací musí žádost obsahovat následující:

· Údaje o charakterizaci potraviny nebo složky potraviny, na něž se tvrzení vztahuje.
· Informace, které umožní charakterizaci uváděného účinku.
· Údaje – zveřejněné a nezveřejněné – k odůvodnění zdravotního tvrzení.

Dále pokyny vysvětlují, jak požadované informace prezentovat, jak použít definovaný systém typů dat a formátů studií ve specifické žádosti. Pokyny také uvádí klíčové otázky, které jsou důležité pro řádné odůvodnění zdravotních tvrzení.

Příspěvky zainteresovaných subjektů

Pro aktualizaci pokynů, které vycházejí z verze z roku 2011, byly použity postřehy a poznatky získané z několikaleté praxe při posuzování zdravotních tvrzení. Zvláště cenné byly informace získané během osmitýdenní veřejné konzultace v létě 2016.

Pozadí

Pravidla pro povolování zdravotních tvrzení při označování potravin v EU jsou stanovena v nařízení (ES) 1924/2006. Podle tohoto nařízení, mohou být zdravotní tvrzení schválena pro použití v Evropské unii až po té, co bylo dokončeno posuzování úřadem EFSA.

Podrobné vysvětlení práce EFSA týkající se zdravotních tvrzení je na webových stránkách EFSA mezi hlavními tématy.

Scientific and technical guidance for the preparation and presentation of a health claim application (Revision 2)

Outcome of a public consultation on the draft scientific and technical guidance for the preparation and presentation of a health claim application

Zdroj: EFSA

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Nezařazené