KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

KLASA má další přírůstky

24/04/17
Kateřina Patočková

Prvními letošními certifikáty KLASA se může pyšnit devět výrobků od šesti výrobců

KLASA má další přírůstky

Praha, 21. dubna 2017 – Prvními letošními certifikáty KLASA se může pyšnit devět výrobků od šesti společností. Na jejich obalech se nově objeví logo KLASA, které pomáhá zákazníkům v orientaci na trhu při nákupu kvalitních potravin. Značku uděluje Ministerstvo zemědělství, její administraci zajišťuje Státní zemědělský intervenční fond.

Nově oceněnými výrobky jsou:

Šunka bez éček – nejvyšší jakosti
Výrobce: VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Šunka obsahuje minimálně 98 % masa, je bezlepková a má nízký obsah soli. Navíc je bez veškerých přídatných látek a bez dusitanu sodného.
Společnost Váhala byla založena v roce 1933 panem Robertem Váhalou starším a specializuje se na výrobu masných a lahůdkářských výrobků.
Firma sídlí v Hustopečích nad Bečvou v Olomouckém kraji a své výrobky dodává i na zahraniční trh.

Litovelská zeleninová směs
Výrobce: Alibona, a.s.
Zeleninová směs je tvořena karotkou, kukuřicí a hráškem.
Skvěle se hodí jak do salátů, tak i jako příloha k hotovým pokrmům.
Alibona je přední producent výrobků z ovoce a zeleniny, jako např. kompotů, sterilované jednodruhové zeleniny, sterilované zeleninové směsi, zeleninové omáčky.
Rovněž vyrábí potravinové přípravky pod názvem Deko a Pektogel pro zpracování ovoce a zeleniny.

Brdská klobása
Výrobce: ZEMAN maso – uzeniny, a.s.
Brdská klobása je fermentovaný trvanlivý výrobek s vysokým obsahem masa českého původu, a to z lokálních farem Příbramska. Chuť této klobáse dodává specifická směs koření.
Společnost ZEMAN je výrobce tradičních uzenin, polotovarů, lahůdek a jiných specialit. Cílem společnosti je především podpora českého masa, a tím i českého zemědělství.

Zelný salát s koprem, Mrkvový salát s ananasem
Výrobce: Jihočeská zelenina a.s.
Základem zelného salátu je kromě bílého zelí, také cibule bílá a sterilovaný kopr. Tato najemno nakrájená zelenina je naložena ve sladkokyselém láku. Mrkvový salát je složený z čerstvé mrkve nakrájené na jemné nudličky, kousků sterilovaného ananasu, vody a cukru. Jihočeská zelenina vychází svým původem z Jednotného zemědělského družstva Vodňany, založeného v polovině 20. století. Sortiment tvoří česká zelenina opracovaná různými způsoby, vhodná do salátů, polévek a k přípravě dalších pokrmů.

Zátkova mouka pšeničná hladká světlá „00“, Zátkova mouka pšeničná polohrubá
Výběrová, Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas
Výrobce: Europasta SE Zátkova mouka má dlouholetou tradici. Začala se vyrábět v mlýnech v Boršově nad Vltavou ještě v době před založením těstárny v areálu mlýna. Právě z této mouky se vyrábí Zátkovy těstoviny.
Společnost Europasta kromě Zátkovy mouky a Zátkových těstovin vyrábí ještě těstoviny pod značkou Adriana, Rosice a Ideál.

Crispins Amarantová BIO tyčka
Výrobce: EXTRUDO Bečice s.r.o.
Výrobek je zajímavý jednak svým tvarem, chutí a nutričním složením, ale také velice nízkým obsahem soli, cukru a tuku. Díky těmto faktorům se tyčka řadí mezi dnes již velice oblíbené potraviny podporující zdravou výživu.
Extrudo se podobnou produktovou řadou profiluje i v zahraničí, zejména výrobky v kvalitě BIO, Košer či bez glutenu mají značný ohlas.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 1019 produktů od 214 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »