KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Pravidla pro dovoz potravin živočišného původu ze třetích zemí

03/07/17

Pravidla pro dovoz potravin živočišného původu ze třetích zemí V Praze dne 29. 6. 2017 – Vzhledem k blížícímu se období letních dovolených a také v souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat považuje Státní veterinární správa (SVS) za prospěšné upozornit, jaká pravidla platí při dovozu produktů živočišného původu pro osobní spotřebu, resp. tzv. svačin […]

Pravidla pro dovoz potravin živočišného původu ze třetích zemí

V Praze dne 29. 6. 2017 – Vzhledem k blížícímu se období letních dovolených a také v souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat považuje Státní veterinární správa (SVS) za prospěšné upozornit, jaká pravidla platí při dovozu produktů živočišného původu pro osobní spotřebu, resp. tzv. svačin ze třetích zemí do EU. Právě jednou z možných příčin aktuálního výskytu afrického moru prasat v ČR by mohl být i přenos masem nebo masnými  výrobky.

Při dovozu potravin živočišného původu – maso, salámy, šunky, klobásy, mléko, sýry, jogurty, aj. ze třetích zemí platí v rámci EU harmonizovaný přístup. Na základě nařízení Komise (ES) č. 206/2009 není možné ze třetích zemí do EU dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky. Tento zákaz se nevztahuje na zásilky živočišného původu pro osobní spotřebu z vyjmenovaných nečlenských evropských zemí – Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Pro státy jako Grónsko, Faerské ostrovy a Island platí, že z nich lze dovézt maximálně do 10 kg výše zmíněných produktů.

Dodržování uvedeného nařízení v ČR zabezpečují celní úřady, které na mezinárodních letištích provádí kontroly zavazadel cestujících přilétajících ze třetích zemí. V případě, že zástupci celního úřadu objeví v zavazadlech cestujících produkty živočišného původu, které nemohou být propuštěny, produkty zabaví a předají k likvidaci. Zabavené produkty se následně likvidují. Stejná pravidla platí i pro balíky zaslané poštou či kurýrní službou anebo pro produkty živočišného původu nakoupené přes internetové obchody ve třetích zemích.  Nicméně na území ČR se potraviny živočišného původu z třetích zemí mohou dostat také přes jiné členské státy EU (zejména silniční nebo železniční dopravou). V takových případech kontrola probíhá v místě vstupu produktů na území EU v příslušné členské zemi.

 „Omezení zavedená zmíněným nařízením mají svá opodstatnění. Při dovozu živočišných potravin ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují, a tudíž by mohly způsobit závažné nákazy jak u lidí, tak i u zvířat. Z těchto důvodů je dovoz potravin z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků z třetích zemí vyjma některých států zakázaný,“ vysvětlil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V roce 2016 bylo zachyceno zhruba 1.365 kg produktů živočišného původu. Převážnou většinu těchto zásilek tvořily produkty z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků. Podrobnější informace a přehled produktů, které můžete dovážet do EU bez omezení, najdete na našich webových stránkách: http://www.svscr.cz/wp-content/files/zivocisne-produkty/dovoz_potravin_do_spolecenstvi_cz.pdf. Zároveň jsou tyto informace k dispozici na všech místech vstupu, tj. mezinárodních letištích a na mezinárodní poště.

Africký mor prasat není nakažlivý pro člověka ani pro jiné živočišné druhy. Pro prasata je však nákaza velmi nebezpečná. Úmrtnost se blíží 100 procentům. V České republice jsou všechny chovy prasat pod přísným veterinárním dozorem, který pečlivě monitoruje zdravotní stav zvířat. Další navazující kontroly jsou nastaveny v průběhu zpracování produkce. Pokud jde o potraviny ze zahraničí, které by za jistých okolností mohly být zdrojem nákazy, lze říci, že k likvidaci viru dochází při tepelném ošetření na 70 stupňů Celsia po dobu 30 minut, nebo při zrání trvajícím alespoň devět měsíců.

Mgr. Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS

zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz »