KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

SVS vydala mimořádná veterinární opatření kvůli výskytu salmonely v chovu nosnic

26/08/17
Kateřina Patočková

SVS vydala mimořádná veterinární opatření kvůli výskytu salmonely v chovu nosnic V Praze dne 23. 8. 2017 – Státní veterinární správa (SVS) dnes vydala v souvislosti s výskytem salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích (Jihomoravský kraj) mimořádná veterinární opatření. V rámci přijatých opatření dojde k utracení 65 tis. nosnic z tohoto chovu, neboť zde vyšetření […]

SVS vydala mimořádná veterinární opatření kvůli výskytu salmonely v chovu nosnic

V Praze dne 23. 8. 2017 – Státní veterinární správa (SVS) dnes vydala v souvislosti s výskytem salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích (Jihomoravský kraj) mimořádná veterinární opatření. V rámci přijatých opatření dojde k utracení 65 tis. nosnic z tohoto chovu, neboť zde vyšetření prokázalo přítomnost salmonel v prostředí v chovu. V souvislosti s výskytem této nákazy rovněž v současnosti dochází ke stahování vajec vyprodukovaných v uvedeném chovu ze supermarketů  Lidl.

Vyšetření SVS prostředí chovu v Pohořelicích prokázalo pozitivní výsledek na salmonelu v třech ze čtyř hal, kde jsou nosnice chovány. Právě nosnice ze třech pozitivních hal budou v rámci mimořádných veterinárních opatření utraceny.

V současné době jsou vajíčka stahovaná z prodejní sítě společnosti Lidl, rovněž je možné tato vejce do obchodů Lidl vracet. Kontaminovaná vejce jsou neškodně likvidována v asanačním podniku Mankovice. Chovy v Pohořelicích patří společnosti AG Maiwald, která sídlí v Litomyšli.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz »