KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina na cestě po Jihomoravském kraji – Slavnosti okurek – Znojmo

09/10/17
Ing. Eva Chromečková

Pátek 4. srpna 2017, Masarykovo náměstí, Znojmo – Fotodokumentace

 

Byli jsme u vás ... Znojmo, Slavnosti okurek

 

Traduje se, že si v roce 1572 opat premonstrátského kláštera v Louce u Znojma Sebastian Freytag, nechal přivézt z Maďarska okurková semena a začal okurky pěstovat. Díky vhodným klimatickým podmínkám se nové plodině na Znojemsku velmi dařilo. Není tedy divu, že když v roce 1628 pobýval ve Znojmě císař Ferdinand II., chtěli se místní radní pochlubit nějakou místní specialitou. A tak se na slavnostní hostině podávaly znojemské okurky v kořeněných omáčkách.

Než se však znojemské okurky staly pochutinou, která se vyvážela i do světa, čekala je hodně spletitá historie. Patří do ní nejen šlechtění chutnějších odrůd, ale také snaha o nejlepší způsoby konzervace. Nejprve se okurky nakládaly do soli a octa. Teprve od poloviny 19. století se na Znojemsku začaly okurky uchovávat prostřednictvím slaného a kyselého nálevu. Více se o příběhu znojemských okurek dočtete v knize Hanse Zuckriegla Die znaimer gurke – Znojemská okurka. 

V letošním roce se tedy jedná již o 445. výročí pěstování okurek na Znojemsku. Tradiční událost "Slavnosti okurek" se uskutečnila již po desáté a tentokrát zde nechyběla ani Regionální potravina Jihomoravského kraje. Kromě stánku Regionální potraviny, kde jste měli možnost ochutnat i zakoupit vítězné výrobky této potravinářské soutěže se zde prezentovala i paní Ing. Zuzana Boudová ze Znojma se svými delikatesami. Jedním z nich byl i vítězný výrobek, Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem, který má právo být označován logem Regionální potravina Jihomoravského kraje.