KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr zemědělství v Bruselu informoval o výsledcích druhého testu dvojí kvality potravin

09/11/17
Kateřina Patočková

Ministr zemědělství v Bruselu informoval o výsledcích druhého testu dvojí kvality potravin 7.11.2017 – Ministr zemědělství Marian Jurečka na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu spolu se slovenskou ministryní Gabrielou Matečnou informoval o výsledcích nedávného spotřebitelského summitu v Bratislavě k problematice dvojí kvality výrobků. V diskuzi o udržitelném hospodaření s půdou a používání […]

Ministr zemědělství v Bruselu informoval o výsledcích druhého testu dvojí kvality potravin

7.11.2017 – Ministr zemědělství Marian Jurečka na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu spolu se slovenskou ministryní Gabrielou Matečnou informoval o výsledcích nedávného spotřebitelského summitu v Bratislavě k problematice dvojí kvality výrobků. V diskuzi o udržitelném hospodaření s půdou a používání prostředků na ochranu rostlin pak zdůraznil potřebu pozitivní motivace, dalšího vzdělávání zemědělců a zvyšování informovanosti spotřebitelů.

Debatu vedenou na bratislavském summitu označil ministr Jurečka za konstruktivní, přivítal rovněž akční plán a vodítka Evropské komise pro dozorové orgány členských států. Zároveň však upozornil na výsledky druhé srovnávací studie MZe, která u nadpoloviční většiny testovaných výrobků existenci rozdílů v kvalitě potvrdila. V aktivitách směřujících k odstranění rozdílného zacházení se spotřebiteli napříč EU je tak podle jeho názoru třeba pokračovat i nadále a současnou unijní legislativu upravit tak, aby produkt od jednoho výrobce, který vypadá stejně, měl i stejné složení. „Problematiku dvojí kvality je třeba řešit na úrovni EU. Spotřebitelé nemohou být uváděni v omyl,“ souhlasil s českým ministrem eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan.

O úkolech pro budoucí Společnou zemědělskou politiku hovořil ministr Jurečka v souvislosti s diskusí o ochraně půdy i v rámci příspěvku k otázce udržitelného využívání prostředků na ochranu rostlin.

„Jsme pro zachování stávajících nástrojů Společné zemědělské politiky pro ochranu půdy, zároveň je však nutné hledat nové technologie, postupy, způsoby řízení a posílit důraz na vzdělávání a motivaci zemědělců. Vždyť dobrý stav půdy je základem pro úspěšný rozvoj života na venkově,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka a zmínil zkušenosti ČR s fungováním systému demonstračních farem.

Vzdělávání, osvětu a pozitivní motivaci zemědělců i spotřebitelů považuje ministr Jurečka, vedle investic do vědy, výzkumu, precizního zemědělství a monitoringu, za klíčové pro udržitelné využívání prostředků na ochranu rostlin.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Potravinářství