KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Hnutí Duha musí přestat strašit veřejnost

10/05/18

zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/47563998

Hnutí Duha musí přestat strašit veřejnost

Andrea Pondělíčková, členka předsednictva Lesnicko-dřevařské komory (LDK), prezentovala v Poslanecké sněmovně v semináři »Kůrovcová kalamita v českých lesích, její dopady a řešení« stanovisko LDK ke kampani Hnutí Duha pod názvem »Zachraňme české lesy«.

Seminář v minulém týdnu zorganizoval sněmovní Výbor pro životní prostředí pod záštitou poslance Vladimíra Koníčka (KSČM). Kampaň Hnutí Duha »Zachraňme české lesy« obsahuje dvě zcela rozdílné roviny, zaznělo na semináři. »Tou první je dokument ‚Sedm bodů pro zdravé lesy‘, který vítáme, k jeho principům se v zásadě hlásíme. Věříme, že se nám prostřednictvím těchto sedmi bodů Hnutí Duha podaří ukázat, že máme společný zájem, kterým je trvalá udržitelnost lesů v České republice. Na těchto principech hospodaří čeští lesníci několik generací, na těchto principech stojí i naše legislativa, která patří k nejpřísnějším v Evropě. Výzvu Sedm bodů pro zdravé lesy považujeme za dobrý základ pro racionální a odbornou diskuzi obou stran o stavu našich lesů a péči o ně. Lesnicko-dřevařská komora ČR tedy tuto část kampaně Hnutí Duha vítá a připojuje se k ní,« řekla Pondělíčková. K podpoře této části kampaně se připojil i Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR.

Zároveň ale LDK odmítá tu část kampaně, která zavádějícím způsobem hovoří o totálním kolapsu českých lesů a vyvolává strach o budoucnost českých lesů a otázky ohledně kvality péče o ně. Zástupci lesnicko-dřevařského sektoru razantně odmítají tvrzení, že se jedná o apokalypsu v českých lesích.

Lesníci vědí, co dělat

Je skutečností, že v našich lesích v současném období máme mimořádnou kalamitu, ale lesníci zároveň vědí, jak postupovat. Potřebují k tomu však účinnou součinnost a podporu státních orgánů. Je nutné opustit některá dogmata a revidovat současné postupy. Vliv klimatických změn je jistě dominantní příčinou současného stavu. Jak potvrzuje i Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory ČR: »Situaci v našich lesích je díky momentální souhře faktorů sucha, následků přírodních kalamit, vyplývajících ataků kůrovce a aktuálního přebytku dřeva na trhu potřeba urgentně řešit. I proto Agrární komora podporuje požadavky lesnicko-dřevařského sektoru k mimořádným i koncepčním návrhům na pomoc českým lesům, protože tato opatření nejsou jen řešením současnosti, ale především vkladem pro všechny budoucí generace.«

Žonglování s fakty

»Je skutečností, že Hnutí Duha pracuje s fakty velmi selektivně a nevybíravě. Nikde se v jejich kampani nedozvíte, že se celková plocha lesů v ČR zvýšila za posledních 50 let o více než 415 tis. hektarů, že je podíl jehličnanů a listnáčů v poměru 59 % ku 41 %, ani že 80 % rozlohy lesů tvoří lesy smíšené. Proto s touto částí a formou kampaně samozřejmě souhlasit nemůžeme. Pečujeme o naše lesy desítky a stovky let. Lesy, tvořící třetinu území naší země, jsou tu díky nám, lesníkům, nikoli díky Hnutí Duha. Poplašná a zavádějící kampaň této organizace našim lesům nepomůže. Pomůže jim skutečně věcná a odborná diskuze všech, kterým na nich záleží,“ uvádí se ve stanovisku LDK.

(ng)