KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

31/07/18
Kateřina Patočková

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO Na kroměřížském výstavišti proběhne od 9. do 12. srpna již 42. ročník celostátní výstavy pro všechny zahradníky a zahrádkáře – Floria Léto 2018. Letošní ročník tradiční prodejní výstavy nese motto "Kouzlo historie – květinová procházka první republikou". Návštěvníky zaujme historická promenáda v květech a organizátoři opět […]

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Na kroměřížském výstavišti proběhne od 9. do 12. srpna již 42. ročník celostátní výstavy pro všechny zahradníky a zahrádkáře – Floria Léto 2018. Letošní ročník tradiční prodejní výstavy nese motto "Kouzlo historie – květinová procházka první republikou". Návštěvníky zaujme historická promenáda v květech a organizátoři opět květinově vyzdobí kroměřížské kostely, kam budou mít lidé vstup zdarma.

"V rámci oslav české státnosti zavedeme návštěvníky do první republiky, tedy do období, které symbolizuje nonšalantnost, eleganci a gentlemanství. Dámy ocení půvabnou výzdobu z květin vrcholného léta, tedy převážně lilií, jiřin a mečíků. Mužské protějšky jistě zaujme unikátní expozice několika nádherných automobilových veteránů české výroby ze 30. let. to vše za hudebního doprovodu živé klavírní hudby a swingové kapely," uvedl manažer výstavy Vojtěch Zahradník.

Kromě květinového aranžmá se mohou návštěvníci těšit na prodejní výstavu kaktusů, expozici sukulentů a balkonových rostlin, či výstavu drobného zvířectva a okrasného ptactva. Nejen mužskou část návštěvníků zaujme výstava moderní i historické zemědělské techniky a pro malé zahradníky bude otevřen unikátní Dětský svět, který nabízí desítky venkovních i vnitřních zábavních atrakcí. Návštěvníci si během celé výstavy samozřejmě mohou pořídit nejrůznější potřeby pro dům i zahradu.

Při letošním ročníku výstavy Floria Léto se organizátoři rozhodli nabídnout návštěvníkům ještě více zážitků, a proto přistoupili ke spolupráci s jedinečnou Květnovou zahradou v Kroměříži, kde bude souběžně s výstavou Floria Léto probíhat festival barokní kultury – Hortus Magicus- Obě dvě akce a vůbec samotný začátek spolupráce mezi mezi Výstavištěm Kroměříž a Květnou zahradou symbolicky zahájí mimořádný koncert barokní hudby v kostele svatého Jana Křtitele ve čtvrtek 9. srpna od 19 hodin.

Květinová výstava se i letos rozšíří mimo brány výstaviště, kdy přední čeští aranžéři vyzdobí kroměřížský kostel svatého Jana Křtitele, kostel Nanebevzetí Panny Marie a barokní kapli Bolestné Panny Marie u sv. Mořice. Pro návštěvníky bude po celou dobu výstavy připraven bezplatný kyvadlový autobus, který bude v pravidelných intervalech jezdit na trase Výstaviště Kroměříž – Květná zahrada – Masarykovo náměstí (kostel sv. Jana Křtitele). Své celodenní jízdy autobus vždy zahájí a zakončí na autobusovém a vlakovém nádraží v Kroměříži.

Po celou dobu výstavy je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný a hudební program. Ve čtvrtek návštěvníky zaujme nebývalé vystoupení americké skupiny Czech & ThenSome Polka. Jde o česky zpívající kapelu z Texasu, jejíž členové jsou čtvrtou generací předků z Česka a Slovenska. Kapela se zaměřuje na hudební styly polka, waltz a country. Kapelu doprovodí pěvecké duo Eva a Vašek, která na výstavě samostatně vystoupí i v pátečním programu. Sobotní poledne bude patřit Petře Černocké a v neděli se návštěvníci mohou těšit na velmi úspěšného interpreta Karel Gott Revival Morava.

Otevřeny budou obě výstavištní restaurace i mnoho občerstvovacích stánků. Komfort návštěvníků zajistí i parkovací plocha pro více než dva tisíce automobilů. 

Partnerem výstavy Floria Léto se staly České dráhy. Společně jsme pro návštěvníky připravili zvýhodněné vstupné. Akce má název: "S platnou jízdenkou ČD do stanice Hulín nebo Kroměříž k zakoupené základní vstupence druhá zdarma"

Pro zájezdy (nad 20 osob) ohlášené předem je připraveno jednotné zlevněné vstupné 80,- Kč/osobu. Zájezdy, prosím, hlaste do 9. 4. 2018 na email majdova@vystavistefloria.cz. Poté obdržíte fakturu, po jejímž zaplacení Vám budou odeslány vstupenky.

Bližší informace naleznete na webových stránkách výstaviště www.vystavistefloria.cz.

Doprovodný hudební program:

Čtvrtek 9. srpna/Czech & ThenSome Polka spolu s Evou a Vaškem/ 10:00 až 11:30 + 12:30 až 14:00

Mimořádný zahajovací koncert výstavy – živá barokní hudba v kostele svatého Jana Křtitele ve čtvrtek 9. srpna od 19:00.

Pátek 10. srpna/Eva a Vašek/ 10:00 až 11:30 + 12:30 až 14:00

Sobota 11. srpna/Petra Černocká/ 11:00 až 12:00

Neděle 12. srpna /Karel Gott Revival Morava/ 13:00 až 14:00

Výstava Floria LÉTO 2018

Kdy: 9. až 12. srpna 2018, otevírací doba každý den od 9:00 do 17:00

Kde: Výstaviště Kroměříž (K Výstavišti 4069/8, 767 01 Kroměříž)

Ceny vstupného: základní vstupné 100 Kč/osoba, rodinné a další zvýhodněné vstupné včetně kompletního ceníku naleznete na www.vystavistefloria.cz

Výstaviště Floria Kroměříž navštíví každý rok před 250 tisíc návštěvníků. Areál o velikosti čtyř hektarů obsahuje dva výstavní pavilony, jeden hektar zastřešených pavilonů, šest jedinečných tematických zahrad a unikátní Dětský a sportovní svět. Na výstavišti probíhají během celého roku koncerty, výstavy, veletrhy, svatby a jiné kulturní akce. Základní linii výstav tvoří zahradnické výstavy Floria Jaro, Floria Léto a Floria Podzim, které mají tradici více než 40 let.

Zdroj: Svaz květinářů a floristů ČR

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Květinová procházka první republikou na kroměřížské výstavě FLORIA LÉTO

Zařazeno v Akce a semináře