KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Potravinové banky se přibližují k evropským standardům- Díky Penny Marketu otevřely logistické centrum

10/07/18
Kateřina Patočková

Potravinové banky se přibližují k evropským standardům. Díky Penny Marketu otevřely logistické centrum TISKOVÁ ZPRÁVA – Praha, 25. 6. 2018 – Společnost Penny Market dnes předala klíč k logistickému centru České Federaci potravinových bank. Řetězec přenechal potravinovým bankám zdarma sklad, který pojme více než 700 tun potravin. Budova v Modleticích u Prahy, kousek od dálnice […]

Potravinové banky se přibližují k evropským standardům. Díky Penny Marketu otevřely logistické centrum

TISKOVÁ ZPRÁVA – Praha, 25. 6. 2018 – Společnost Penny Market dnes předala klíč k logistickému centru České Federaci potravinových bank. Řetězec přenechal potravinovým bankám zdarma sklad, který pojme více než 700 tun potravin. Budova v Modleticích u Prahy, kousek od dálnice D1, se stane logistickým centrem pro celou republiku. Potraviny odtud poputují do regionálních potravinových bank a odtamtud přímo potřebným: terénním programům, domovům, azylovým domům, ale i denním stacionářům, vývařovnám nebo noclehárnám. Navíc Penny Market bankám poskytne i své know-how v oblasti logistických procesů.

"Jsme Penny Marketu moc vděční. Centrální sklad nás velmi přiblíží k zahraničním potravinovým bankám. Obdobné prostory jsou běžné ve větších městech Francie, Itálie, ale i na Slovensku," oceňuje vstřícný krok Penny Marketu Federace potravinových bank Veronika Láchová.

Podle nového zákona, který platí od ledna, musejí potravinovým bankám obchody s prodejní plochou nad 400 m2 povinně nabídnout potravinové přebytky. Penny Market od začátku roku daroval bankám 5,6 tun potravin. "Jsme velmi rádi, že můžeme potravinovým bankám pomoci nad rámec zákona. Sami totiž v boji proti plýtvání podnikáme i jiné kroky," vysvětluje Martin Peffek, jednatel společnosti Penny Market. "Díky naší společnosti budou banky moci skladovat i větší objem potravin, což v jejich regionálních malých skladech zatím nešlo," doplňuje Peffek.

Jsme rádi, že Penny Market patří k významně podporujícím řetězcům," říká Láchová, podle které se banky neustále potýkají především s provozním financováním. "Dary zaměřené na podporu samotného provozu jsou pro nás naprosto klíčové," dodává.

O PENNY ČR

Společnost Penny Market s.r.o. je dceřinou společností mezinárodního řetězce REWE. Na český trh vstoupil Penny Market v roce 1997, a zaměřil se na rozvoj nových prodejen v regionech. Díky tomu dnes provozuje 374 prodejen, nejvíce v ČR, a poskytuje práci více než 5 500 zaměstnancům.

Společnost Penny Market se rozhodla zasvětit boji proti plýtvání potravinami celý letošní rok.

Od 1. ledna 2018 spustila společnost inspirativní web konecplytvani.cz, kde se nejen její zákazníci mohou inspirovat tipy, ale jak správně zacházet s potravinami a omezit tak jejich plýtvání. Garantem webu je mladý kuchař Martin Škoda.

 

Zdroj: www.penny.cz

Potravinové banky se přibližují k evropským standardům. Díky Penny Marketu otevřely logistické centrum

Potravinové banky se přibližují k evropským standardům. Díky Penny Marketu otevřely logistické centrum