KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina Jihomoravského kraje se prezentuje na Výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích

20/08/18
Ing. Eva Chromečková

čtvrtek 23. 8. 2018, pavilon T1, expozice SZIF

     

Prezentace regionálních potravin Jihomoravského kraje na výstavě Země živitelka

čtvrtek 23. 8. 2018, pavilon T1, výstaviště České Budějovice

 

Mezinárodní agrosalón Země živitelka

podtitul: 100 let českého zemědělství

110 000 návštěvníků / více než 550 vystavovatelů / 15 ha výstavní plochy / více než 20 zúčastněných zemí

Nejširší nabídku většiny zemědělských oborů na jednom místě, novinky z oborů zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, komplexní prezentaci zemědělství od historie po současné trendy  a novinky v oblasti výzkumu, a mnoho dalšího nabízí 45. ročník mezinárodního agrosalónu ZEMĚ ŽIVITELKA.

Země živitelka je největší a nejvýznamnější agrosalón svého typu zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory v České republice a na Slovensku. Jednotlivé zemědělské obory jsou prezentovány napříč celým areálem, mají mít své pavilony a svůj vlastní program. Letošní 45. ročník je ještě větší, pestřejší a zajímavější než byl ročník minulý. Podtitul  „100 let českého zemědělství“ se  prolíná celou Země živitelkou. Návštěvníci se můžou seznámit nejen s historickými stroji jako jsou revoluční motorové pluhy Praga K a Exelsior , historické traktory a kombajny, ale i s nejmodernější technikou v podobě například samořiditelných traktorů. Na počest společné historie bude u příležitosti Národních dožínek, které jsou každoročně součástí Země živitelky, zasazena lípa.

Poprvé v historii se v rámci Země živitelky představí ta nejlepší vína, která Česká republika nabízí a to v Pavilonu nejlepších vín České republiky. Český svaz chovatelů masného skotu a jejich evropští partneři připravili na letošní Země živitelku unikátní prezentaci – EUROPEAN ANGUS SHOW, která bude probíhat na předvadišti. Program na předvadišti připravuje i Národní hřebčín Kladruby nad Labem s nejstarším českým plemenem a českým chovatelským unikátem starokladrubský koněm, Zemský hřebčinec Písek a Asociace svazů chovatelů koní České republiky.

Po celou dobu Země živitelky probíhají odborné semináře, programy i bohatý doprovodný program, předprodej vstupenek přes distribuční síť TICKETSTREAM.

Ve čtvrtek 23. srpna zveme všechny návštěvníky na prezentaci, ochutnávku i prodej oceněných výrobků soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje, kterou mohou navštívit v pavilonu T1 českobudějovického výstaviště. V expozici SZIF budou pro ně nachystáno to nejlepší z jižní Moravy: to nejlepší z jižní Moravy: vynikající tlačenka pana Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova, Klasická vepřovka z Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o. z Lelekovic, kozí sýr zrající – přírodní od paní Markéty Palánové nebo Milunino kysané mléko Bio paní Ing. Barbory Filípek Spitzové. Z kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě představíme výrobek pana Ing. Marcela Malůška – Meruňkový džem výběrový (EXTRA) a za alkoholické a nealkoholické nápoje budeme nabízet oceněný Jablečný mošt odrůda Braeburn. Prezentovat a ochutnávat budeme i specialitu firmy Chuť Moravy s.r.o., Svatojánské ořechy.