KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Světová organizace pro zdraví zvířat oficialně uznala ČR prostou Newcastleské choroby drůbeže

21/09/18

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVSSvětová

Světová organizace pro zdraví zvířat oficiálně uznala ČR prostou Newcastleské choroby drůbeže

14. 09. 2018


V Praze dne 11. 9. 2018 Tisková zpráva – Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) aktuálně na svých internetových stránkách zveřejnila oficiální prohlášení zaslané Státní veterinární správou (SVS) v půlce letošního července a deklarovala tak, že je Česká republika od 24. 7. 2018 prostá Newcastleské choroby drůbeže (pseudomor drůbeže). Oficiální zpětné získání statusu „země prosté nákazy“ je nesmírně důležité pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.

V článku publikovaném na webu OIE je uvedeno, že ČR je od 24. července 2018 prostá Newcastleské choroby. Tímto aktem je informace oficiálně přístupná všem 182 členským zemím OIE. Ta je v oblasti veterinární medicíny tím, čím je Světová zdravotnická organizace (WHO) v oblasti humánní medicíny.

„Česká republika je tak nyní oficiálně bez výskytu Newcastleské choroby. Věřím, že třetí země, které z důvodu nákazy omezily obchod s drůbeží a drůbežími produkty z ČR, opět tato omezení zruší. Není pro ně již žádný racionální důvod. To, že jsme se pseudomoru dokázali, navíc v krátké době, zcela zbavit, svědčí o tom, že české dozorové orgány fungují na vysoké úrovni,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V souvislosti s Newcastleskou chorobou oficiálně oznámily omezení obchodu s ČR pouze dva státy: Ukrajina a Ruská federace. Nicméně jednotlivé nečlenské země EU tuto povinnost nemají a až v konkrétních případech se mohou vývozci setkávat z důvodu nepříznivé nákazové situace s překážkami.

„Přes příznivou nákazovou situaci by chovatelé drůbeže v ČR měli i nadále dodržovat zásady biologické bezpečnosti v chovech. Mezi ně patří zejména zamezení kontaktu volně žijících ptáků s chovanými ptáky. Je třeba také zvýšené opatrnosti při přesunech ptáků, výstavách, či nákupech. Chovatelé by měli pravidelně sledovat zdravotní stav v chovech, zejména chování, kondici, příjem krmiva, tekutin, případně snášku,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „V případě změny zdravotního stavu, nebo zvýšeného úhynu, je nutno situaci konzultovat s veterinárním lékařem nebo kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu.“

Nejúčinnější preventivní opatření proti viru Newcastleské choroby je vakcinace. Ta je povinná pro všechny reprodukční chovy kura domácího a všechny chovy nosnic pro produkci konzumních vajec nad 500 ks ptáků. V případě dalších chovů je očkování na rozhodnutí chovatele.

Ohnisko Newcastleské choroby bylo potvrzeno v malochovu drůbeže v Šanově ve Zlínském kraji dne 13. dubna 2018. Jednalo se o první výskyt nákazy na území ČR po 20 letech. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu na území České republiky nedošlo. Tři měsíce od likvidace a provedení dezinfekce ohniska zaslala SVS OIE deklaraci o tom, že se na jejím území již tato nebezpečná nákaza nevyskytuje. Česká republika splnila všechny podmínky znovuzískání statutu a sumarizovala požadované informace podle OIE kodexu pro suchozemské živočichy.

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS