KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

AK ČR: za zvýšenou porážku skotu stojí i cena krmiv

03/02/19

Komora: Za zvýšenou porážkou skotu stojí i cena krmiv Praha 30. ledna (ČTK) – Na loňské zvýšené produkci hovězího masa se projevilo sucho, výrobci si kvůli nedostatečnému množství krmiv totiž museli vybrat mezi dokupováním stravy nebo posíláním dobytku na jatka. V reakci na dnešní údaje Českého statistického úřadu to ČTK sdělil mluvčí Agrární komory ČR […]

Komora: Za zvýšenou porážkou skotu stojí i cena krmiv

Praha 30. ledna (ČTK) – Na loňské zvýšené produkci hovězího masa se projevilo sucho, výrobci si kvůli nedostatečnému množství krmiv totiž museli vybrat mezi dokupováním stravy nebo posíláním dobytku na jatka. V reakci na dnešní údaje Českého statistického úřadu to ČTK sdělil mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek.

Produkce masa loni v Česku stoupla o 2,1 procenta na 447.010 tun. Zvýšila se výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, stagnovala.

Na jatkách se loni porazilo o čtyři procenta více skotu, skoro 237.000 kusů, vyrobilo se pak 71.579 tun hovězího, což bylo meziroční zvýšení o 5,7 procenta. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka budou ceny sena a slámy vysoké i v první polovině letošního roku, následně se uvidí podle počasí. Podle Felčárka pak byl loňský rok tragický pro sektor chovatelů prasat.

"Zvýšené porážky skotu za snížené realizační ceny jsou důsledkem meziročního nižšího objemu a kvality objemných krmiv z úrody 2018, která byla mimo jiné i na travních porostech silně zasažena. V mnoha regionech byla problematická první seč a druhá či třetí ani nevyrostla. Podniky pak jsou postaveny před problém krmivo dokupovat, nebo se zbavit zvířat chovaných na maso," uvedl Felčárek.

Také podle Stehlíka měli chovatelé problémy s krmivy, což se může odrazit na nižší užitkovosti dojnic. Navíc podle něj byla obdobná situace i v zahraničí, půjde tak o středoevropský trend. V závěru roku pak podle něj chovatelé posílali i kvůli zvýšené ceně krmiv dobytek více na jatka. Letos pak Stehlík očekává stagnaci nebo mírný pokles výroby mléka. Toho se loni nakoupilo meziročně o 1,8 procenta více – šlo o 2,95 miliardy litrů. Ceny sena a slámy se podle něj udrží vysoko až do letošních sečí. "Všichni budou čekat na balíky sena, aby je koupili do zásoby," dodal. Pokles cen by tak mohl nastat v červenci nebo v srpnu. "Až se trh zasytí, pokud se zasytí," uzavřel.

Cena za tunu sena se podle zemědělců loni na podzim pohybovala okolo 4000 korun, předloni byla jen třetinová.

Podle Felčárka pak byl rok 2018 tragický pro chovatele prasat. "Realizační cena byla po celou dobu pod cenou nákladů a ani nejlepší podniky nejsou schopny takový tlak dlouhodobě vydržet. V této souvislosti oceňujeme pomoc státu, ale i tak stojí řada chovatelů před otázkou jak s chovy dál," řekl ČTK mluvčí. Podniky podle něj nejsou schopné dlouhodobě udržet ztrátovou produkci. Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček pak připomněl, že ČR není ve výrobě masa soběstačná. "Bez dovozů z Polska, Nizozemska, Německa, Španělska a Maďarska by situace v tuzemských prodejnách byla podobná jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a konzumovali bychom jej v omezeném množství," uvedl.

Ceny jatečných prasat klesly proti roku 2017 o 16,1 procenta. Chovatelé prodávali vykrmená prasata v průměru za 27,27 Kč za kg živé hmotnosti nebo za 35,45 Kč za kg v mase. Do ČR bylo loni dovezeno 273.839 tun vepřového, meziročně o 3,7 procenta více. Vývoz klesl o 18,5 procenta na 27.533 tun, většina z toho mířila na Slovensko.