KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jak úspěšně řídit reprodukci dojnic

11/02/19

Jak úspěšně řídit reprodukci dojnic V úterý 5. února proběhl v sále kulturního domu ve Větrném Jeníkově úspěšný seminář, společně pořádaný firmami Mikrop Čebín a. s. a Zoetis. Odborný program semináře o chovu skotu zahájil Ing. Bohumil Belada a po něm se slova ujal Paul M. Fricke Ph.D. z USA, který si připravil hlavní přednášky […]

Jak úspěšně řídit reprodukci dojnic

V úterý 5. února proběhl v sále kulturního domu ve Větrném Jeníkově úspěšný seminář, společně pořádaný firmami Mikrop Čebín a. s. a Zoetis. Odborný program semináře o chovu skotu zahájil Ing. Bohumil Belada a po něm se slova ujal Paul M. Fricke Ph.D. z USA, který si připravil hlavní přednášky semináře.

Viceprezident Agrární komory ČR Ing. Bohumil Belada seznámil zhruba 260 posluchačů z řad chovatelů dojnic, veterinářů, krmivářů a dalších odborníků se současným stavem agrární politiky a dotačními tituly do zemědělství i pro letošní rok a situací ve společné zemědělské politice EU.

Paul M. Fricke Ph.D., profesor Univerzity ve Wisconsinu (Madison) rozdělil přednášku o pěti klíčových zásadách k efektivnímu řízení reprodukce na dvě části. Paul M. Fricke, který vyrůstal na rodinné farmě dojeného skotu, se nyní věnuje poradenství pro chovatele dojnic a výzkumné činnosti v oblasti reprodukce dojeného skotu.

Mezi pět zásad pro efektivní řízení reprodukce podle Paula M. Frickeho patří:

  1. Zapouštějte krávy co nejdříve po uplynutí doby dobrovolného vyčkávání.
  2. Zapouštějte krávy ve vhodnou dobu vzhledem k říji a ovulaci.
  3. Zjistěte jalové krávy co nejdříve po inseminaci, ale ne příliš brzy.
  4. Bez váhání reinseminujte nezabřezlé krávy.
  5. Zásadní je význam dobrého zdravotního stavu a správného řízení tranzitního období.

Ve svých přednáškách vysvětlil programy a technologie pro zvýšení procenta inseminovaných krav, pro zvýšení zabřezávání a diagnostiku březosti, případně jalovosti. Jeho prezentace sklidily ve Větrném Jeníkově velký úspěch a po nich proběhla živá diskuse.*

Podrobnější informace se dočtete v časopisu Náš chov 3/2019 a v týdeníku Zemědělec.