KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Omezení použití přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát

15/03/19

Omezení použití přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát 15. 03. 2019 14.3.2019 – V roce 2019 došlo na základě změny rozhodnutí o povolení přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát u všech držitelů těchto povolení ke změně rozsahu použití. U přípravků vyrobených v roce 2019 podle nového povolení vydaného ÚKZÚZ se již […]

Omezení použití přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát

15. 03. 2019


14.3.2019 – V roce 2019 došlo na základě změny rozhodnutí o povolení přípravků na ochranu rostlin s účinnou látkou glyfosát u všech držitelů těchto povolení ke změně rozsahu použití. U přípravků vyrobených v roce 2019 podle nového povolení vydaného ÚKZÚZ se již nevyskytuje na jejich etiketě možnost předsklizňového použití v obilninách, řepce ozimé, popř. dalších plodinách.

Jelikož nebyly naplněny důvody pro odejmutí, změnu či neobnovení povolení přípravků s účinnou látkou, neboť se netýkaly ochrany zdraví lidí a zvířat nebo životního prostředí, stanovil ÚKZÚZ v souladu s ustanovením článku 46 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009, v platném znění, odkladnou lhůtu pro prodej a distribuci, která nepřesahuje šest měsíců, a navíc nejvýše jeden rok pro odstranění, skladování a využití stávajících zásob přípravku na ochranu rostlin, jenž obsahují v rozsahu použití možnost předsklizňové aplikace. Aktuální informace o možnosti použití konkrétního obchodního názvu přípravku s glyfosátem lze najít v „Registru přípravků na ochranu rostlin“ na webu ÚKZÚZ po zadání názvu účinné látky glyfosát v části „Vyhledávání v registru“.

Zemědělské veřejnosti lze s ohledem na zmíněné omezení předsklizňového použití přípravků s glyfosátem doporučit, aby i přes možné použití zásob přípravků s glyfosátem před sklizní v roce 2019 dbali na dodržování agronomických a agrotechnických postupů, a to:

volby vhodné odrůdy,

zajištění vyrovnaného porostu pomocí regulátorů růstu,

předcházení zaplevelení porostů,

využití dělené sklizně (tam, kde je to možné),

dosoušení zrna po sklizni.