KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Akreditační řízení pro nové žadatele o akreditaci v oblasti zemědělství, rostlinolékařství a lesnictví v roce 2019

14/05/19

Akreditační řízení pro nové žadatele o akreditaci v oblasti zemědělství, rostlinolékařství a lesnictví v roce 2019 Ministerstvo zemědělství a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) vyhlašují na základě „Směrnice Ministerstva zemědělství č.j. 214610/2012-MZE-17013 ze dne 12. 2. 2013 o akreditaci poradců a jejich vedení v Registru poradců akreditovaných Ministerstvem zemědělství“ (dále Směrnice) akreditační řízení pro […]

Akreditační řízení pro nové žadatele o akreditaci v oblasti zemědělství, rostlinolékařství a lesnictví v roce 2019
Ministerstvo zemědělství a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) vyhlašují na základě „Směrnice Ministerstva zemědělství č.j. 214610/2012-MZE-17013 ze dne 12. 2. 2013 o akreditaci poradců a jejich vedení v Registru poradců akreditovaných Ministerstvem zemědělství“ (dále Směrnice) akreditační řízení pro poradce v oblasti zemědělství, rostlinolékařství a lesnictví.
Průběh akreditačního řízení:
I. Žadatelé, kteří se chtějí akreditovat
· v podoblasti
rostlinná výroba,
živočišná výroba
· v oblasti
rostlinolékařství
absolvují požadovanou zkoušku na ČZU v Praze prostřednictvím profesní kvalifikace. Informace k profesní kvalifikaci naleznete na webu: http://www.narodnikvalifikace.cz/. Přihlášky k profesní kvalifikaci přijímá ČZU Praha do 31. 5. 2019.
Kontakty:
http://agroporadce.eu/. Po úspěšném absolvování zkoušky proběhne obhajoba projektu na ÚZEI Praha. Termíny obhajob budou stanoveny na základě průběhu zkoušek na ČZU.
II. Žadatelé, kteří se chtějí akreditovat v podoblasti:
· optimalizace hospodaření zemědělského podniku (ekonomika),
· ekologické zemědělství,
· zemědělství a ochrana přírody a krajiny,
· energetické využití agrárních produktů,
· péče o půdu,
· zemědělské stavby, technologie výroby a mechanizace,
· nebo v oblasti lesnictví
se přihlašují přímo v ÚZEI Praha nejpozději do 31. 5. 2019.
1. Přihlášky zasílejte pouze poštou nebo doručte osobně na adresu: ÚZEI, Ing. Luboš Blažek, oddělení Vzdělávání a poradenství, Mánesova 75, 120 00 Praha 2 – Vinohrady (s datem razítka podatelny ÚZEI nebo převzetí nejpozději 31. 5. 2019). Přihláška k akreditaci poradců – viz příloha.
2. Informace o zařazení do akreditačního řízení a schválení tématu akreditačního projektu bude žadatelům zaslána elektronickou poštou do 7. 6. 2019.
3. Vstupní pohovor a test se uskuteční 20. 6. 2019 v budově Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 75, Praha 2.
Vstupní pohovor před komisí a písemné ověření odborných znalostí k následujícím tématům:
* odborné znalosti v oblasti/podoblasti akreditace,
* vedení prvotní evidence v zemědělském/lesním podniku,
* orientace v dotační politice EU a ČR vztahující se k zemědělskému podnikání nebo podnikání v lesnictví,
* posouzení znalosti podmínek Kontrol podmíněnosti,
* popis omezujících podmínek hospodaření,
* práce s databázemi a informačními systémy v oblasti zemědělství/lesnictví,
* bezpečnost práce.
4. Akreditační projekt – součástí akreditačního řízení je povinnost vypracovat akreditační projekt podle stanovené metodiky (viz příloha), na schválené téma, vztahující se ke zvolené oblasti/podoblasti akreditace.
Žadatel doručí vypracovaný projekt do 16. 8. 2019 Správci Registru, který zajistí jeho posouzení dvěma oponenty.
5. Obhajoba akreditačního projektu se uskuteční před akreditační komisí v Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v Praze v říjnu 2019. Po úspěšném absolvování akreditačního řízení bude poradce zapsán do Registru poradců akreditovaných MZe a obdrží akreditační certifikát s vyznačením požadované oblasti/podoblasti.
Výtah ze Směrnice:
Článek 4
Kvalifikační požadavky na vstup do akreditačního řízení
Oblast zemědělství
(2) ukončené vysokoškolské vzdělání v doktorském, magisterském, bakalářském studijním programu zemědělského směru, příp. ukončené vyšší odborné vzdělání zemědělského směru (Metodický pokyn Ministerstva zemědělství č.j. 41152/2008-18000
ze dne 11. 11. 2008 k posuzování minimální zemědělské kvalifikace, příloha 4,
příp. příloha 3) a ke dni podání přihlášky nejméně tři roky prokázané praxe ve zvolené oblasti akreditace. Uznána bude praxe po ukončení požadovaného vzdělání, nebo
(3) střední odborné vzdělání zemědělského směru s maturitní zkouškou (Metodický pokyn Ministerstva zemědělství č.j. 41152/2008-18000 ze dne 11. 11. 2008 k posuzování minimální zemědělské kvalifikace, příloha 2) a ke dni podání přihlášky nejméně tři roky prokázané praxe ve zvolené oblasti akreditace. Uznána bude praxe po ukončení požadovaného vzdělání.
(4) Délku praxe podle odstavce 2 a 3 tohoto článku potvrzuje zaměstnavatel žadatele. Osoba samostatně výdělečně činná dokládá praxi živnostenským oprávněním se vztahem k oblasti zemědělství.
Oblast lesnictví
(5) Ukončené vysokoškolské vzdělání v doktorském, magisterském, bakalářskémstudijním programu lesnického směru nebo ukončené vyšší odborné vzdělání lesnického směrua ke dni podání přihlášky nejméně tři roky prokázané praxe v lesnictví. Uznána bude praxe po ukončení požadovaného vzdělání, nebo
(6) střední odborné lesnické vzdělání s maturitní zkouškou a ke dni podání přihlášky nejméně tři roky prokázané praxe v lesnictví. Uznaná bude praxe po ukončení požadovaného vzdělání, nebo
(7) Profesní kvalifikace – pro držitele osvědčení vztahujícího se k oblasti akreditace (seznam uznaných profesních kvalifikací-příloha 7 této směrnice; v případě uznání dalších profesních kvalifikací bude příloha aktualizována).
(8) Délku praxe podle odstavců 5 až 6 tohoto článku potvrzuje zaměstnavatel žadatele. Osoba samostatně výdělečně činná dokládá praxi živnostenským oprávněním se vztahem k oblasti lesnictví.
Přihlášku nelze zaslat elektronicky. K přihlášce je nutno doložit doklad o úhradě akreditačního poplatku.
Přílohy:
Kontakt:
Ing. Luboš Blažek
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
oddělení Vzdělávání a poradenství
Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
Tel. +420 222 000 440
GSM: +420 731 47 17 16