KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Informace z jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR ze dne 10. prosince 2019 v Praze

16/12/19

Vyhodnocení průběhu roku, plnění úkolů a příprava volebního sněmu.

Informace z jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR ze dne 10. prosince 2019 v Praze

13. 12. 2019


Poslední letošní řádné společné jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR se konalo jako vyhodnocení průběhu roku, přehled plnění aktualit a dalších úkolů, s informacemi k probíhajícím primárním volbám a přípravou volebního sněmu a k vyhodnocení průběhu hospodaření a plánu na rok 2020.

Ve svém úvodním slově se Zdeněk Jandejsek, prezident komory, věnoval nejprve tématu kalamitního přemnožení hraboše. Bohužel zde nadále trvá patová situace, kterou způsobilo ministerstvo životního prostředí svým přístup nezohledňujícím skutečnou situaci. Ta je v mnoha regionech i v současné době neúnosná a na základě probíhajícího šetření se očekávají škody přesahující již 3 mld. Kč, což se odráží především v ekonomice jednotlivých podniků. I přes snahu ministerstva zemědělství se zatím nenašlo reálné kompromisní řešení a stávající vývoj zatím jen nahrává opakování situace v příštím roce. Dalším silným tématem je zákon o významné tržní síle, o jehož aktualizaci usilovně jednáme se záměrem podpory férovosti obchodu a prosazení českých potravin na domácí trh. Jak dokazují lobby aktivity Svazu obchodu a cestovního ruchu, který si například bere za rukojmí nízkopříjmové skupiny obyvatel, jde legislativní návrh správným směrem. V oblasti příprav nové Společné zemědělské politiky jsou zástupci komory členy všech pracovních skupin MZe s tím, že požadují zachovat stávající priority, omezit nesmyslné zelené návrhy nových podmínek a snížit jejich administrativní náročnost. Zde je velice významná další spolupráce s europoslanci za Českou a Slovenskou republiku. O tom, jak zásadní je to diskuze, svědčí také demonstrace zemědělců v Holandsku a Německu, tedy agrárně silných zemích. I zde zemědělci razantně upozorňují na to, že dochází k absurdnímu odklonu SZP od tradičních výrob do zelených aktivit, které ohrožují jejich samotnou existenci. Ve stejném duchu se vedla také diskuze na jednání V4 v Polsku, tak na konferenci zemí tří moří v Litvě. Nevládní organizace středo a východoevropského regionu se shodly, že jsou své požadavky připraveny podpořit aktivními protesty, které se konají již 12. prosince v Bruselu. Po novém roce se pak chystají další protesty, které by měly být koordinované přes COPA-COGECA, případně přes sdružení organizací tří moří.

Dlouhodobým cílem komory je ochrana před spekulativními nákupy půdy, kde se stále nedaří získat rozhodující většinu k jejímu zakotvení do legislativy. Úkol tedy zůstane pro nové vedení komory. Stanovení velikosti honů na maximálních 30 ha na erozních honech od příštího roku a především pak od roku 2021 na veškeré orné půdě i přes návrh určité tolerance Agrární komora v této podobě odmítá akceptovat. Je připravena s ministerstvem připravena jednat jak o odkladu tohoto návrhu až do doby vyhodnocení opatření na SEO a MEO, tak o nikoliv plošném, ale konkrétním a cíleném zaměření, například v místech větrné eroze, či v jiných oblastech se zohledněním zvýšené ochrany. Další aktuálními tématy, které byly diskutovány v úvodu, jsou výjimky na aplikaci prostředků na ochranu rostlin, řešení čistírenských kalů a jejich kategorizace, převod dotací na SZIF, přemnožení černé a vysoké zvěře, novela mysliveckého zákona, škody kůrovcem a kompenzace vlastníků na obnovu lesa, výplaty národních dotací v roce 2019 a rozpočet MZe pro rok 2020, atd. Trvalý důraz úřadu je kladen na propagaci činnosti zemědělců ve prospěch společnosti nejenom v oblasti výroby potravin, ale také v péči o krajinu a přírodní zdroje, ať již jde o seriál Trvalé bydliště venkov v České televizi, který doposud shlédlo 2,2 miliónů diváků, cyklus Potraviny z domoviny v Regionální televizi, vlastní propagační projekty na konkrétní komodity, rozšířená distribuce Agrobase, posílené webové prezentace, komentáře a glosy k aktuálnímu dění, facebookový profil a mnohé další.

Projednána byla současná situace k návrhům Společné zemědělské politiky po roce 2020. Jak již bylo uvedeno, předložené záměry jsou z různých důvodů nevyhovující prakticky pro všechny zemědělce v EU, protože tlak na nevýrobu, snižování produkce a krácení intenzity, či zelené požadavky bez dalších kompenzací výrobních ztrát, jdou již za hranici agrotechnických zásad a nad rámec běžné péče o kulturní krajinu. Ohrožena se tak stává samotná produkce potravin. Zemědělci neustále a nesmyslně ustupují celospolečenskému tlaku, přitom vývoj ve světě jde úplně opačným směrem. V prostředí České republiky je nezbytné nepřipustit povinné zastropování, avšak se souhlasem podmínky redistributivní platby, dále požadujeme navýšení podpory citlivých komodit až na 25 % a posílení celkového rozpočtu určeného pro sektor, což nyní odmítají jen dvě členské země. Narovnání podmínek by mělo přijít také v kofinancování druhého pilíře PRV, kde má ČR v současné době 35 % a například Rakousko 100 %.

U rostlinných komodit bylo konstatováno, že dochází k mírnému oživení zájmu o obilí a očekává se růst cen u řepky, jejíž celkový výnos byl v EU nejnižší za posledních 13 let a nebude jej možno kompenzovat dovozem z Austrálie ani Kanady, kde je sucho, resp. sníh. Osevní plochy řepky jsou u nás nižší než v loňském roce. Sklizeň máku se regionálně značně odlišuje, pěstitelé však letos mají možnost začlenit se pod značku Česká cechovní norma, což by v případě zapojení také ze strany zpracovatelů eliminovalo dovozy technických máků a případů falšování. Sklizeny jsou téměř všechny plochy cukrovky, jejíž výnosy opět značně poškodilo sucho, ale i značný výskyt chorob a škůdců. Cena cukru na světovém trhu začala mírně růst, což pěstitelé požadují promítnout i do garantovaných cen tak, aby se plochy cukrovky udržely i pro následující rok. Značná poptávka je po ovoci, ale jeho úroda je nižší než se čekalo, přes zimu se očekává vyklučení až 2 tis. hektarů sadů a jen jejich částečná obnova. V krizi je sektor produkce révy vinné, kde ceny poklesly až o třetinu a stejně tak byla o 25-30 % nižší úroda, problémem je taky značný nástup chorob. V lesním hospodářství graduje kůrovcová kalamita s tím, že i přes dílčí finanční pomoc státu kolabuje trh s dřevem, značné problémy jsou také s obnovou lesních porostů.

Cena mléka je na úrovni srovnatelné s EU, situace v sektoru je stabilizovaná a neočekávají se větší výkyvy. Mírně však poklesla cena hovězího masa. Velmi negativní dopad mají na export skotu podvody s vývozem do Kazachstánu, kde jsou těmi poškozenými nakonec sami chovatelé, a roste zde tedy tlak na zavedení konkrétních pravidel a garancí. Sektor prasat díky vysokému zájmu Číny, způsobenému likvidací zvířat s AMP a meziročnímu propadu produkce o více než třetinu zcela zásadně celoevropsky ožil a cenová úroveň je o 40 % vyšší než vloni. Bohužel také v Evropě je ale riziko AMP značně vysoké. Drůbež a vejce jsou na nízké úrovni rentability.

Představenstvo AK ČR schválilo technicko-organizační zabezpečení volebního sněmu, který se bude konat 12. března 2020 v Olomouci a bylo informováno o dosavadním průběhu a výsledcích primárních voleb, které zatím proběhly ve Středočeském kraji, ve Sněmovně společenstev rostlinná výroba a živočišná výroba, dílčí jsou také nominace osob do dozorčí rady. Na leden a únor je úřadem připraven harmonogram výjezdů do regionů na diskuze s delegáty jak k volebnímu sněmu a představení kandidátů do vedení komory, tak k prioritám na rok 2020 i na celé funkční období. Představenstvo bylo informováno o průběhu hospodaření AK ČR v roce 2019, které probíhá bez výkyvů a za velmi dobré příspěvkové kázně, a s plánem rámcového rozpočtu na rok 2020, který je připraven jako vyrovnaný.

Úřad Agrární komory ČR