KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výskyt hraboše polního v dubnu 2020

04/05/20
Ing. Eva Chromečková

Aktuální vývoj intenzity výskytu hrabošů v republice i v jednotlivých krajích.

Z dat ÚKZÚZ vyplývá, že celorepublikový průměr intenzity hrabošů dosáhl v dubnu 4násobku prahu škodlivosti (217 aktivních nor na ha) a přiblížil se tak ke stavu populací ve stejném období v letech, kdy gradace neprobíhala. Pokles stavu hraboše v ozimých plodinách též ovlivnil zaměření monitoringu ÚKZÚZ do plodin jarních, kde proběhla kultivace a setí. Půda byla na těchto plochách v průběhu dubna bez pokryvu a méně atraktivní pro hraboše. Až průběh měsíce května a počátek června ukáže, zda se bude opakovat situace z roku 2019.
Z dat dále vyplývá, že nejpočetnější stavy hrabošů byly zaznamenány v porostech řepky, vojtěšky, jetele a trvalých travních porostů (6–10násobek prahu škodlivosti). Nejméně aktivních nor bylo zaznamenáno v porostech obilnin (2násobek prahu škodlivosti). Porosty řepky ozimé tak představují z pohledu rizika šíření hrabošů do nových míst výskytu velký potenciál srovnatelný s plochami trvalých kultur.   

V současnosti je patrný pokles početnosti hraboše ve všech krajích. Potenciál pro nárůst však evidujeme v kraji Vysočina, dále též v Olomouckém a Jihomoravském kraji, zde se prahy škodlivosti pohybují stále na úrovni 6–8násobku prahu škodlivosti. Situace v oblastech, kde dosáhly populace extrémních výskytů (minimálně 10násobku prahu škodlivosti) by se neměla opakovat, naopak v oblastech, kde byly zaznamenány populace pod tímto prahem, lze očekávat silnou gradaci v roce 2020 (Vysočina, další části Moravy a např. Polabí). Aktuální míra rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích je uvedena níže v grafu.

Inspektoři ÚKZÚZ budou nadále sledovat aktuální vývoj intenzity výskytu tohoto škůdce a průběžně informovat veřejnost mj. i na stránkách Rostlinolékařského portálu v aplikaci Mapy výskytu nebo Aktuální výskyty v okrese. .

Nově lze nyní také dostávat aktuální informace nejen o hraboši z vybraných okresů na e-mailovou adresu uživatele.

Více v AKTUALITÁCH
Zdroj: ÚKZÚZ