KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Moravská vína excelovala v Londýně

23/09/20

Po obnovení mezinárodních vinařských soutěží sbírají moravská a česká vína jednu medaili za druhou.

Moravská vína excelovala v Londýně

Moravská vína excelovala v Londýně

Lechovice Ryzlink rýnský 2015

Po obnovení mezinárodních vinařských soutěží sbírají moravská a česká vína jednu medaili za druhou. Další výrazný úspěch zaznamenali naši vinaři v Londýně.

Ze 17. ročníku prestižní soutěže Decanter World Wine Awards si přivážejí úctyhodných 111 medailí, včetně dvou platinových. Účast našich vinařů proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.
Největšího úspěchu dosáhlo vinařství Sonberk, které získalo platinovou medaili za Riesling Noble Rot 2017 a navíc zlatou medaili za Riesling 2017. Už tak velký úspěch ještě umocnili 1 stříbrnou a 2 bronzovými medailemi.
„Pro nás je to výborná zpráva hlavně v tom smyslu, že naše víno je opravdu konkurenceschopné i ve srovnání s těmi nejlepšími světovými,“ uvedla k ocenění marketingová ředitelka vinařství Sonberk Dagmar Fialová a dodala: „Právě čím dál větší průnik za hranice Česka je dlouhodobým cílem vinařství.“
Vinařství tak navázalo na úspěchy z roku 2017 kdy na této soutěži získalo také platinovou medaili a navíc označení „Best in show“ za nejlepší suché aromatické víno soutěže. V roce 2010 pak dostalo ocenění Regional Trophy (Národní cenu za bílé víno).

Druhou platinovou medaili obdrželo vinařství Vinné sklepy Lechovice za Ryzlink rýnský 2015, slámové víno a doplnilo ho ještě o dvě bronzové medaile.

„Je to další z významných úspěchů tohoto našeho vína. V loňském roce nám udělal velkou radost, když byl vyhlášen absolutním šampionem Terravino Israel 2019, dále byl oceněn v San Franciscu nebo na Concours Mondial de Bruxelles. Teď potvrdili jeho kvalitu i tady v Londýně,“ sdělil Jan Hrachovský, výrobní ředitel Vinné sklepy Lechovice a dodal: „Od začátku jsme věděli, že to víno má v sobě obrovský potenciál.“