KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rusko bude mít letos druhou nejvyšší sklizeň obilí ve své novodobé historii

11/11/20

Celková sklizeň obilovin a luštěnin by letos měla být o 10 mil. tun vyšší než loni a bude tak druhá nejvyšší v novodobé ruské historii (rekordní byl rok 2017 s hodnotou 135,5 mil. tun).

K 19. říjnu bylo podle Ministerstva zemědělství RF sklizeno obilí a luštěniny ze 45,2 mil. hektarů (což je 94,1 % celkové osevní plochy) a sklizeň prozatím dosáhla hodnoty 130,6 mil. hektarů s výnosem 28,9 q na hektar. Z toho bylo sklizeno 87,2 mil. tun pšenice z plochy 28,8 mil. hektarů (výnos 30,3 q/ha). Odborníci z ruského Institutu pro studium agrárního trhu však upozorňují, že konečná reálná čísla mohou být nižší. Průběžné údaje z jednotlivých ruských regionů často bývají z různých příčin nepřesné a nadsazené.

Bezpochyby však bude letošní rok patřit z hlediska úrody k těm nejlepším. Základy vysoké sklizně letošního roku byly položeny na podzim 2019, kdy Rusko realizovalo rekordní výsev ozimých plodin na celkové ploše 19,6 milionu hektarů, z toho pšenice ozimá činila více než 17 milionů hektarů. V řadě míst byla sklizeň značně ovlivněna nepřízní počastí, a proto tradičně nejvýznamnější zemědělské regiony jako např. Krasnodarský nebo Stavropolský kraj a některé oblasti na Sibiři mají letos výrazně nižší sklizeň než v předchozích letech. Lídry v produkci obilovin jsou pro letošní rok Lipecká a Belgorodská oblast, významně se dařilo i v Tambovské oblasti.

Ruští zemědělci se letos neradují jen díky vysoké úrodě, ale také díky rekordně vysokým cenám obilí. Na domácím trhu byly v říjnu 2020 ceny v průměru o 30 % vyšší než v předešlém roce. I když ne všechny regiony pozorují takto vysoký nárůst. Vysoké jsou i exportní ceny. Je otázkou, jak dlouho tento stav vydrží a jak může být situace ovlivněna vývojem kurzu rublu nebo např. opět diskutovaným zavedením vývozních kvót na obilí ze strany Ruska.

Covid-19 v Rusku – denní přírůstky nakažených atakují 20 tis.

Denní přírůstek k 5. listopadu činil 19,4 tis. nových případů v celé zemi. Nakažení nejrychleji přibývají v Moskvě, kde bylo naposledy zaznamenáno téměř 5,2 tis. nových případů za den. Dochází k přetížení nemocnic, a to především v ruských regionech.

V celém Rusku platí povinnost nošení roušek a rukavic v obchodech, hromadné dopravě a dalších uzavřených prostorech. Od 5. října musely firmy a úřady v Moskvě převést 30 % (v ideálním 50 %) pracovníků na home office. Studentům a seniorům bylo pozastaveno zvýhodněné jízdné v městské dopravě v Moskvě tak, aby se snížil počet cestujících. Studenti druhého stupně základních škol mají prodlouženou distanční výuku do 22. listopadu.

Rusko má vzájemně otevřené hranice země pouze s některými vybranými státy (např. Turecko, Tanzanie, Velká Británie, Bělorusko, Kazachstán a další), ale cestující z ostatních zemí až na výjimky do Ruska stále mají zakázaný vstup. Většina mezinárodních letů zůstává zrušena. ČSA obnovily lety na lince Praha – Moskva – Praha dvakrát týdně (středa a neděle), které jsou aktuálně platné do konce listopadu. Aeroflot provozuje dvakrát týdně jednosměrnou linku z Moskvy do Prahy (čtvrtek a sobota).

Nikola Hrušková, Zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Moskvě, nikola_hruskova@mzv.cz