KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Moravské Chardonnay mezi 11 nejlepšími suchými víny světa v roce 2020

01/02/21

Chardonnay RESERVA 2017, pozdní sběr z B/V vinařství získalo zvláštní cenu VINOFED 2020 .

Moravské Chardonnay mezi 11 nejlepšími suchými víny světa v roce 2020

 

31. ledna 2021

Moravské Chardonnay mezi 11 nejlepšími suchými víny světa v roce 2020!Kromě rekordního počtu více než tisícovky medailí, které v roce 2020 získali moravští a čeští vinaři na mezinárodních soutěžích, přinesl závěr teď již loňského roku ještě jeden významný úspěch.

Chardonnay RESERVA 2017, pozdní sběr z B/V vinařství získalo zvláštní cenu VINOFED 2020 a dostalo se tak mezi 11 nejlepších suchých vín ze soutěží pořádaných Světovou federací významných mezinárodních soutěží vín a destilátů, konaných v roce 2020. Účast na zahraničních soutěžích dlouhodobě finančně podporuje Vinařský fond.
VINOFED (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů) vyhlásila koncem loňského roku speciální ocenění pro 11 nejlepších bílých suchých vín (méně než 4 g / l zbytkového cukru). Oceněná vína byla vybírána podle absolutního dosaženého skóre na soutěžích pořádaných právě touto organizací v roce 2020. B/V vinařství si cenu pro Chardonnay RESERVA 2017, pozdní sběr vysloužilo díky ocenění za nejlepší suché bílé víno na soutěži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg, konané v říjnu ve Francii.

„Rok 2020 se vinou koronavirové krize zapíše do historie vinařských soutěží jako velmi zvláštní a složitý. Přesto však přinesl moravským a českým vinařům mnoho důvodů k radosti včetně překvapení v podobě ocenění pro Chardonnay z B/V vinařství. Tím byl pomyslně završen výjimečně úspěšný rok v poměřování kvality vín na mezinárodní scéně,“ komentoval významný úspěch pro moravská a česká vinařství Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které účast našich vín na většině mezinárodních soutěží organizačně zajišťuje.

Mezinárodní soutěže vín pod tíhou koronaviru
Až na tři březnové byly termíny všech loňských soutěží spadajících pod VINOFED (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů) často i několikrát měněny, tři soutěže dokonce byly úplně zrušeny a vůbec poprvé také proběhla jedna soutěž, a to v Bukurešti, pouze online. Na zbylých 13 soutěží konaných v roce 2020 bylo ochutnáno celkem 31 047 vín, což je pokles o něco více než 14 % ve srovnání s předchozím rokem.

Chardonnay 2017 RESERVA je představitelem řady vín Reserva. Je zelenožluté barvy, v jemné vůni tropického ovoce vystupuje žlutomasé ovoce doplněné citrusy. Chuť je plná, šťavnatá, dlouhá a komplexní, s tóny ušlechtilého dřeva, jelikož víno bylo školeno 12 měsíců na jemných kvasničných kalech ve velkém francouzském dubovém sudu značky Seguin Moreau.

Moravskému B\V vinařství z Ratíškovic se v loňském roce na mezinárodních soutěžích vín mimořádně dařilo a sklidilo hned několik významných úspěchů. V září získalo ocenění pro nejlepší bílé víno soutěže na Concours Mondial de Bruxelles v Brně. V říjnu pak přidalo právě ocenění za nejlepší suché bílé víno na mistrovství světa bílých vín ve Francii, v rámci Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg. Mimo to obdrželo ještě za svá vína např. 27 medailí na soutěži MUNDUS VINI v Německu, dalších 30 medailí v Hong Kongu a také získalo šampiona v cenové kategorii 7,01-10,99 dolarů na izraelském Terravinu.