KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Reakce AK ČR na pořad Otázky Václava Moravce

28/06/22

Agrární komora ČR považuje za nezbytné reagovat na pořad Otázky Václava Moravce, který vysílala Česká televize v neděli 19. 6. 2022 a najdete jej zde.

Agrární komora ČR považuje za nezbytné reagovat na pořad Otázky Václava Moravce, který vysílala Česká televize v neděli 19. 6. 2022 a najdete jej zde. V debatě o cenách potravin vystoupili ministr zemědělství Zdeněk Nekula, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Agrární komora ČR nebyla do debaty pozvána, přestože její členové produkují 80 procent zemědělských komodit v Česku. Současně Agrární komora ČR oslovila redakci Otázek Václava Moravce s nabídkou zástupce nejvyššího vedení do diskuze k tomuto tématu, redakce však na zaslaný e-mail nereagovala. Z těchto důvodů považujeme díl Otázek Václava Moravce z 19. 6. 2022 za nevyvážený.

Poslední díl nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl – slušně řečeno – přinejmenším dost zvláštní. Tématem bylo mimo jiné zemědělství. Bylo zjevné, že pan moderátor se bojí konfrontace, jinak by si nezval hosty, kterým všem současná situace na trhu s drahými potravinami vyhovuje. Proč nebyli pozváni také zástupci produkčních zemědělců nebo někdo z Potravinářské komory České republiky? Panu Moravcovi jsme nabízeli možnost účasti někoho z našeho vedení, stejně tak jsme redakci pořadu před vysíláním poslali podklady, které jasně dokazují, že obchodní řetězce zneužívají současné drahoty a na maržích si nemilosrdně mastí kapsy. Bohužel řeč se ve vysílání stočila jen k zemědělcům a divák tak mohl získat dojem, že za drahé potraviny mohou zemědělci. Skutečnost, kdo určuje ceny potravin v obchodech, vůbec zmíněna nebyla. Zemědělci to určitě nejsou. O drastických praktikách supermarketů bychom mohli dlouze vyprávět.

Za zemědělce, kteří v souvislosti se situací na Ukrajině bojují s extrémním růstem nákladů, se ministr zemědělství Zdeněk Nekula téměř vůbec nepostavil. Svými výroky opět nadělal víc škody než užitku. Tvrdit, že jsou mezi zemědělci velké rozdíly, protože v březnu produkovali kilo vepřového za 26 Kč/kg živého, za 36 Kč/kg živého a za 60 Kč/kg živého, je zase mimo mísu. Rozdíly v produkčních cenách určitě jsou, ale pan ministr v tomto případě míchá jablka s hruškami, respektive prasata se selaty. Podívejte se, pane ministře, jaké podniky v tomto sektoru chovají prasata. Budete překvapen, malí zemědělci to určitě nejsou a cena 60 korun za kilo je z říše snů. Mrzí nás, že pan ministr říká, že zemědělci jen natahují ruku pro peníze. Z titulu své funkce by měl za ně bojovat, a namísto toho jen střílí do vlastních řad. Zemědělský sektor je v těžké krizi. Pravidelně o tom zde informujeme a stačí se podívat do médií, kde chovatelé v poslední době volají o pomoc, protože jsou před zavřením svých chovů. Pane ministře, nezlobte se, ale taková prohlášení vás řadí k nejhorším šéfům resortu za posledních 30 let.

Úřad Agrární komory ČR
(publikováno na Facebooku Agrární komory ČR 20. 6. 2022)

AKTUALIZACE 27. 6. 2022: Agrární komroa ČR se ohledně pořadu Otázky Václava Moravce 2. část, který Česká televize vysílala 19. 6. 2022, obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s žádostí o řešení situace. Pokud s obsahem stížnosti souhlasíte, doporučujeme, abyste se rovněž obrátili na RRTV a k inspiraci pro vlastní stížnost můžete využít tento dokument.

Zařazeno v Akce, Aktuality, KIS JMK