KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Komory žádají senátory o podporu zákona o tržní síle kvůli dominanci řetězců

04/11/22

3. 11. 2022 – ČTK – Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR v otevřeném dopisy žádají senátory o podporu poslaneckých pozměňovacích návrhů k novele zákona o významné tržní síle. Návrhy jako významnou tržní sílu označují všechny subjekty s obratem nad pět miliard korun.

Pokud podle komor nebude tento návrh přijat, budou potravinářské a zemědělské firmy znevýhodněné vůči obchodním řetězcům. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) s tím nesouhlasí, podle něj se působnosti zákona vyhne velmi omezený okruh firem a může zvýhodnit některé velké potravinářské podniky.

Působnost zákona o významné tržní síle, který má chránit dodavatele velkých obchodních řetězců před jejich nekalými praktikami, se má podle novely vztahovat i na menší firmy než dosud. Nově mu podle směrnice podléhat podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. V současnosti se zákon týká jen 12 největších obchodníků, nově se má vztahovat na více než 800 podniků.

Nově zákon jako významnou tržní sílu označuje takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Významná tržní síla se má nově posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele.

Komory uvedly, že pokud senátoři odmítnou návrhy poslanců označit jako významnou tržní sílu všechny podniky nad pět miliard obratu, umožní nadále velkým obchodním řetězcům zneužívat svého postavení na trhu. „Jejich největší výhodou bude, že pokud bude dodavatelem větší potravinář, tak se na jejich obchodní vztah zákon o významné tržní síle nebude vztahovat a budou si moci dělat, co budou chtít,“ píšou v dopise. Zákon se jejich obchodních vztahů nedotkne kvůli tomu, že v porovnání jejich obratů nebudou řetězce brány jako významná síla.

Svaz obchodu také odeslal senátorům dopis, ve kterém uvádí, že pozměňovací návrhy směřují proti původnímu záměru zákona, který má ochránit malé a střední firmy před tržní silou velkých společností. Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy pozměňovací návrhy nebyly dostatečně prodiskutované jak na sněmovním zemědělském výboru, tak na plénu Poslanecké sněmovny.

Zavedení hranice obratu pěti miliard podle něj zvýhodňuje velké producenty potravin, SOCR už dříve uvedl, že mimo jiné nahrává holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Prouza kritizuje to, že zákon nebude nijak upravovat smluvní vztah dvou velkých firem, což povede k přesunu objednávek od malých potravinářů k větším podnikům, protože uzavírání smluv bude pro firmy podstatně jednodušší.

„Sněmovní pozměňovací návrh také zavede paradoxní situaci, že dodavatel potravin se skupinovými tržbami například osm miliard korun bude brán za slabší stranu oproti síti venkovských obchodů, které mají společný obrat 5,1 miliardy korun. Skutečná ekonomická realita je přitom opačná,“ řekl Prouza ČTK.

Před přesunem objednávek k menším řetězcům varuje také Potravinářská a Agrární komora.

Zdroj: AKČR