KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

2. žňové zpravodajství k 14. červenci 2025

14/07/25

Postup sklizně obilnin a řepky v ČR k 13. červenci 2025

Letošní žně začaly ve 26. týdnu sklizní ozimého ječmene. Následující první červencový týden se začala postupně sklízet také ozimá pšenice, jarní ječmen, žito, triticale, oves a přidala se i sklizeň řepky olejky. Ve druhém červencovém týdnu žně zbrzdilo ochlazení doprovázené srážkami, sklizeň obilnin a řepky je tak prakticky stále na začátku.

Sklizeň obilnin se již rozjela ve všech krajích, zhruba v polovině krajů je zatím sklízen pouze ozimý ječmen. Řepka se sklízí ve Středočeském, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Podle druhého šetření Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) k 13. 7. 2025 je sklizeno 64 387 ha obilnin, což představuje 5,35 % jejich ploch. Celková produkce sklizených obilovin při průměrném hektarovém výnosu 6,18 t/ha dosahuje 397,7 tis. tun. V loňském roce bylo touto dobou sklizeno již 13,45 % ploch obilnin celkem (viz tabulka Postup sklizně obilnin a řepky v ČR v roce 2024). Letošní průběh sklizně je tak díky chladnějšímu 28. týdnu pomalejší. Nejvíce sklizených ploch obilnin má kraj Jihomoravský, kde je sklizeno 15,13 % ploch, následuje kraj Ústecký (7,22 % ploch) a Zlínský kraj (6,76 %).

Sklizeň obilnin a řepky v ČR k 13. červenci 2025

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.