KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

3. žňové zpravodajství k 21. červenci 2025

21/07/25

Postup sklizně obilnin a řepky v České republice k 20. červenci 2025

Letošní žně začaly ve 26. týdnu sklizní ozimého ječmene. V prvním červencovém týdnu se začala postupně sklízet také ozimá pšenice, jarní ječmen, žito, triticale, oves a přidala se i sklizeň řepky olejky. Ve třetím červencovém týdnu, tedy ve 29., se začalo i se sklizní jarní pšenice.

Počasí jako na houpačce, tak by se dal charakterizovat průběh počasí uplynulého týdne. Ani výhled pro aktuální týden neslibuje nic jiného, vysoké teploty bude střídat ochlazení doprovázené přeháňkami.

Sklizeň obilnin probíhá ve všech krajích a řepka olejka se sklízí kromě Karlovarského kraje. Podle třetího šetření Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) k 20. 7. 2025 je sklizeno pouhých 148 599 ha obilnin, tj. 12,35 % ploch a 32 084 ha řepky, což představuje 9,55 % ploch. V porovnání s loňským průběhem žňových prací je letošní sklizeň doposud velmi pomalá, a to díky převážně chladnějšímu 28. a 29. týdnu. U obilnin bylo loni touto dobou sklizeno již 37,81 % ploch, u řepky 61,70 % ploch (viz tabulka Postup sklizně obilnin a řepky v ČR v roce 2024).

Nejvíce sklizených ploch obilnin má kraj Jihomoravský, kde je sklizeno přes 42 tis. ha, následuje kraj Středočeský s téměř 29 tis. ha a Plzeňský kraj s více než 13 tis. ha. Nejpomaleji probíhá sklizeň obilnin v kraji Karlovarském, sklizených má 350 ha. Celková produkce sklizených obilovin zatím při průměrném hektarovém výnosu 6,39 t/ha činí téměř 950 tis. tun.

Sklizeň obilnin a řepky v České republice k 20. červenci 2025

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.