KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

4. žňové zpravodajství k 28. červenci 2025

28/07/25

Postup sklizně obilnin a řepky v České republice k 28. červenci 2025

Letošní sklizeň nabírá výrazné zpoždění. Sice žně probíhají již pátý týden (od 26. týdne, kdy začaly sklizní ozimého ječmene), ale po velmi teplém začátku července se charakter počasí výrazně změnil a žňové práce zásadně zpomalil. Zhruba od poloviny července do ČR proudí chladnější a vlhčí vzduch, který přináší více oblačnosti a častější srážky. Toto počasí má pokračovat i v závěru července a na začátku měsíce srpna.

Sklizeň obilnin a řepky olejky již probíhá ve všech krajích napříč ČR. Podle čtvrtého šetření Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) k 27. 7. 2025 je však sklizeno pouhých 22,20 % ploch obilnin a 32,32 % ploch řepky. Oproti minulému týdnu sklizňová plocha obilnin postoupila o více než 118 tisíc hektarů a řepky o 76 tisíc hektarů. Loni zhruba touto dobou bylo již sklizeno přes 65 % ploch obilnin a přes 87 % ploch řepky (viz tabulka Postup sklizně obilnin a řepky v ČR v roce 2024). Letošní sklizeň tak výrazně brzdí chladnější počasí, než je v tomto období obvyklé, společně s častějšími srážkami.

Sklizeň obilnin a řepky v České republice k 28. červenci 2025

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.