KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

7. žňové zpravodajství k 17. srpnu 2025

20/08/25

Postup sklizně obilnin a řepky v České republice k 17. srpnu 2025.

Velmi teplé a bezesrážkové počasí uplynulého týdne, kdy ve čtvrtek a v pátek teploty přepisovaly teplotní rekordy, posunulo žně výrazně dopředu, a tím i k cíli. Příliv velmi teplého vzduchu v Česku vyvrcholil v pátek, kdy nejvyšší teploty překročily 36 °C. Po víkendovém mírném ochlazení se teploty ve středu mají přiblížit k tropické třicítce. Ve druhé polovině týdne však nastane zlom, teploty by měly klesnout, očekávají se přeháňky, na víkend se má ale znovu vyjasnit, očekává se slunečné počasí.

Ve 33. týdnu, podle sedmého šetření Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) k 17. srpnu 2025 zemědělci mají sklizeno 89,11 % ploch obilnin a již 95,61 ploch řepky. Za týden zemědělci výrazně se sklizní pokročili, sklidili téměř 367 tis. ha ploch obilnin a řepky sklidili skoro 56 tis. ha. V porovnání s loňskou sklizní je letošní sklizeň pomalejší, loni již touto dobou byly žňové práce již téměř u konce (viz tabulka Postup sklizně obilnin a řepky v ČR v roce 2024). Počáteční letošní zpoždění však bylo významně vyrovnáno.

Postup sklizně obilnin a řepky v České republice k 17. srpnu 2025.

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.