KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Čína má zájem o školení svých expertů na Státní veterinární správě v ČR

11/11/16
Kateřina Patočková

Čínský generální úřad pro kontrolu jakosti a karantény (AQSIQ) má zájem o vyslání své skupiny expertů do České republiky na školení v problematice BSE

Čína má zájem o školení svých expertů na Státní veterinární správě v ČR

3.11.2016 – Čínský generální úřad pro kontrolu jakosti a karantény (AQSIQ) má zájem o vyslání své skupiny expertů do České republiky na školení v problematice BSE. Jednal o tom dnes v Pekingu zástupce ministra AQSIQ Mei Kebao s náměstkem českého ministra zemědělství Alešem Kendíkem. Školení se uskuteční na Státní veterinární správě a v jejích laboratořích.

Oba představitelé hovořili také o exportu českých potravin a zemědělských surovin do Čínské lidové republiky. Jednání týkající se certifikace a obchodu se zúčastnilo také sedm generálních ředitelů jednotlivých odborných sekcí AQSIQ. Z rozhovorů vyplývá, že proces způsobilosti ČR k vývozu hovězího masa z hlediska BSE zdárně končí. Začátkem prosince má česká strana obdržet výsledek expertního hodnocení ze strany AQSIQ ČLR. Důležitý posun nastal i v případě schválení ČR pro vývoz vepřového masa do Číny.

Na závěr jednání podepsaly obě strany dokument „Pracovní plán pro spolupráci mezi odpovědnými institucemi České republiky a Čínské lidové republiky v oblasti elektronické certifikace potravin a zemědělských výrobků“. Umožňuje elektronickou výměnu dat v rámci mezinárodního obchodu v souvislosti s certifikací zásilek.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »