KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministerstvo zemědělství dá peníze menším prodejnám potravin. V 9. kole Programu rozvoje venkova poskytne žadatelům 75 milionů korun

07/04/20
Ing. Eva Chromečková

Tisková zpráva 7. 4. 2020 Tisková zpráva – Dneškem začíná příjem žádostí o dotace z 9. kola Programu rozvoje venkova (PRV) a 17. výzvy Operačního programu Rybářství (OP Rybářství). Žadatelé mohou z PRV získat podporu na vzdělávací a informační akce, z OP Rybářství na investice do akvakultury nebo na nákup rybochovných zařízení. Novinkou PRV je, že dotaci mohou získat i malé prodejny potravin, které spolupracují se zemědělci, výrobci potravin, obcemi či neziskovými organizacemi.

Až 3 miliony korun může získat zájemce, který požádá o dotaci z 9. kola Programu rozvoje venkova na malou prodejnu potravin. Minimální výše dotace může být v tomto případě 25 tisíc korun. Míra dotace je od 25 % do 50 %, záleží na velikosti podniku a druhu výdajů.

„Nově jsme se rozhodli zařadit mezi možné zájemce i malé prodejny potravin, které splňují definici mikropodniku. Mohou si zažádat o příspěvek například na vybavení nebo stavební úpravy. Zejména na vesnicích je potřeba tyto prodejny podpořit, aby lidé měli možnost nakoupit si potraviny v blízkosti svého domova,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Tuto podporu je možno získat z operace Horizontální a vertikální spolupráce mezi účastníky krátkých dodavatelských řetězců a místních trhů. Právě zde je možné žádat na společné investice či na propagaci řetězce nebo místního trhu. Podpořit lze např. společný prodej v místní prodejně, prodej ze dvora, přímý prodej či e-shop. Typickým příkladem může být bedýnkový prodej nebo prodej v obecní či místní prodejně. V rámci projektu je možné pořídit také dopravní prostředek, který bude sloužit k rozvozu vlastních produktů.
Příspěvky v rámci 9. kola PRV poskytuje Ministerstvo zemědělství (MZe) i na vzdělávací a informační akce. Celkem je pro toto kolo přichystáno 75 milionů korun. Příjem žádostí začíná dnes a končí 28. dubna 2020 v 18 hodin. Žádosti se podávají pouze prostřednictvím Portálu farmáře (https://www.szif.cz/irj/portal/pf/pf-uvod).
Pravidla jsou zveřejněna na internetových stránkách MZe www.eagri.cz v sekci „Dotace / Program rozvoje venkova na období 2014–2020 / Aktuality“.

Definice mikropodniku: méně než 10 zaměstnanců a roční obrat (finanční částka získaná za určité období) nebo rozvaha (výkaz aktiv a pasiv společnosti) do 2 milionů eur.

Dneškem se otevírá také 17. výzva OP Rybářství. Celkem 123 milionů korun se rozdělí mezi zájemce o investice do akvakultury, diverzifikaci akvakultury, recirkulační zařízení a průtočné systémy s dočišťováním, propagační kampaně a investice do zpracování produktů. Příjem žádostí skončí 28. dubna 2020 v 18 hodin.
Pravidla jsou zveřejněna na internetových stránkách MZe www.eagri.cz v sekci „Dotace / Operační program Rybářství na období 2014–2020“.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR