KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

SZIF začíná vyplácet podporu na ANC s týdenním předstihem

29/11/20

Původně měl s vydáváním rozhodnutí k platbě začít až 3. prosince.

SZIF začíná vyplácet podporu na ANC s týdenním předstihem

  25. 11. 2020


Praha, 25. listopadu 2020

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spustil vydávání rozhodnutí k dotaci ANC (Areas with Natural Constraints) o týden dříve, než bylo avizováno v harmonogramu. Původně měl s vydáváním rozhodnutí k platbě začít až 3. prosince.

Dotace ANC (Areas with Natural Constraints) je kompenzační platba pro žadatele, kteří při své zemědělské produkci bojují s určitými omezeními. Týká se to třeba horských oblastí, půdy s nižší výnosností nebo míst s řidším osídlením. Výše sazby závisí na výrobním zaměření žadatele (živočišná nebo rostlinná výroba) a na typu zemědělské půdy. Na platbu ANC se letos sešlo 21 785 žádostí, na které SZIF vyplatí přibližně 4,4 miliardy korun. Přesná výše sazeb je v Příručce Jednotné žádosti 2020 na webových stránkách www.szif.cz.

Pro výplatu této podpory je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Žadatel však může celý proces urychlit, pokud se vzdá práva na odvolání. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách SZIF. (www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost). V případě dotazů je možné se obrátit na infolinku SZIF 222 871 871 nebo zaslat otázky e-mailem na info@szif.cz.

Lenka Rezková     tisková mluvčí SZIF

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.