KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministerstvo zemědělství uvolnilo na rychlou pomoc 100 milionů Kč, pomáhá i Agrární komora

27/06/21

Státní pozemkový úřad (SPÚ) uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem.
Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč.
Pomoc nabízí také Agrární komora ČR.


Ministerstvo zemědělství uvolnilo na rychlou pomoc 100 milionů Kč, pomáhá i Agrární komora

25. 6. 2021 – ČTK

Státní pozemkový úřad (SPÚ) uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství, pod které obě instituce spadají. Pomoc nabízí také Agrární komora ČR.

„Od včerejšího (čtvrtečního) večera intenzivně řešíme možnosti pomoci lidem v zasažených oblastech. Primární je nyní co nejrychleji odstranit škody a zajistit obyvatelům zásobování pitnou vodou, lze využít cisteren či mobilních úpraven vody z pohotovostních zásob ministerstva. Povodí Moravy je připravené na místo vyslat těžkou techniku na odstraňování následků živelní pohromy,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V noci začalo povodí zjišťovat škody na tocích kvůli odstraňování popadaných stromů a zajištění jejich průtoku. Pracovníci povodí jsou podle ministerstva připraveni pomoci v postižených obcí, například spolupracovat při odstraňování následků s pomocí jeřábů, kráčejících bagrů nebo traktorů.

Pozemkový úřad peníze uvolní z rozpočtu pro pozemkové úpravy, kde je na letošní rok vyčleněna částka tři miliardy Kč. „Není to jednoduchá situace pro nikoho ze zúčastněných. Dotýká se nejen našich poboček v Jihomoravském kraji, ale, bohužel, osobně i našich zaměstnanců. Také v tomto směru jsme připraveni pomoci vypsáním interní sbírky,“ doplnil ředitel SPÚ Martin Vrba.

Lesy ČR mimo jiné darují poškozeným lidem 20 metrů krychlových palivového dříví, majitelům zničených domů pak dalších 50 metrů krychlových kulatiny. „Myslíme na všechny, kteří se zcela nenadále ocitli bez střechy nad hlavou. Darujeme jim dřevo na nový krov, které i dopravíme na nejbližší pilu, nebo stotisícový dar,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Žádosti o dříví nebo o finanční dar je možné zasílat elektronicky nebo žádat na telefonu +420 724 523 285.

Ministerstvo také jedná se zelináři a ovocnáři, až čtyřcentimetrové kroupy poškodily nejvíce vinice a ovocné sady, veterináři pak vyjížděli ke zraněným nebo uhynulým zvířatům, vítr poničil několik stájí.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala jsou zemědělci v oblasti připraveni pomoci při odklízení škod. „Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou odvážet suť z poničených domů,“ sdělil prezident komory.